Felmérés

2022.09.20. 09:16

A franciák túlnyomó többsége támogatja az atomenergiát

Egy felmérés szerint a lakosság háromnegyede úgy gondolja, hogy az utóbbi időben kialakult energiaválság miatt az atomenergia felé kell elmozdulni, még a baloldali szavazók és a zöldpárt támogatóinak nagy része is ezen a véleményen van. Egyre többen támogatják az új reaktorok építését is, mivel megbízhatónak tartják az atomenergiát.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Alaposan átformálta a francia közvéleményt és hozzáállást az atomenergiával kapcsolatban az utóbbi időben kialakult energiaválság, derül ki abból a felmérésből, amit az Ifop Opinion francia közvélemény-kutató cég készített a Le Journal du Dimanche (JDD) nevű lap számára – írja cikkében a V4NA.

A felmérésből kiderül, hogy a franciák 75 százaléka támogatja egyértelműen az atomenergiát, mert nem szeretnének a németek sorsára jutni, ahol három kivételével leálltak az atomerőművek. Frédéric Dabi, az Ifop Opinion főigazgatója elmondása alapján bár korosztály szerint megosztott az emberek véleménye, de ez a különbség egyre csökken. A szóban forgó felmérés alapján a 65 év felettiek túlnyomó többsége, 84 százalék támogatja az atomenergiát, míg ez az arány a 35 éven aluliak körében 69 százalék. Ami a megkérdezettek politikai hovatartozását illeti, a baloldal szimpatizánsainak kétharmada, 66 százaléka gondolja úgy, hogy a nukleáris energia irányába kellene elmozdulni, a jobboldali szavazók között pedig ez az arány még magasabb, 88 százalék.

A JDD kiemeli, hogy a lakosság véleményének megváltozásához feltehetően nagy mértékben hozzájárult az utóbbi időben begyűrűző energiaválság, és az Ifop felméréséből az is kiderül, hogy

a megkérdezettek számára rendkívül fontos az áram ára és a vásárlóerő, mivel a válaszadók 81 százaléka elengedhetetlennek tartja az atomenergiát Franciaország függetlensége szempontjából, 67 százalék pedig úgy véli, hogy kedvező az ára.

E két témában a vélemények a válaszadók korától és politikai hovatartozásától függetlenül egybevágnak, ugyanis a baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) szavazóinak 79 százaléka ezen a véleményen van és még a környezetvédő zöldpárt támogatói körében is 72 százalékos az arány. Ami a kormánypárt szavazóit illeti, ott feltűnően magas, 97 százalékos az atomenergia támogatottsága, a jobboldali szavazók pedig egyöntetűen, 100 százalékban azt a választ adták, hogy az atomenergia lehetővé teszi az ország energiafüggetlenségét. Az ár tekintetében alacsonyabb a baloldal támogatottsága, de még így is meggyőző, ugyanis a baloldali szavazók 69 százaléka szerint olcsó az atomenergia, míg a zöldpárt támogatói esetében 53 százalékos ez az arány. A kormánypárt szavazótáborának 76, míg a jobboldallal szimpatizáló megkérdezettek 89 százaléka azt a választ adta, hogy a nukleáris energia árát kedvezőnek találja.

A felmérésből az is kiderül, hogy a franciák az atomenergiát megbízhatónak tartják, 71 százalék így nyilatkozott, ugyanakkor 62 százalék szerint veszélyes. Az Ifop vezetője úgy foglalta össze a felmérés eredményét, hogy összességében a franciák elfogadják az általuk olcsónak tartott és az ország energiafüggetlensége szempontjából kedvező atomenergia kockázatát.

Megkérdezték a válaszadókat Emmanuel Macron azon bejelentésével kapcsolatban is, mely szerint 2030-ig hat EPR típusú atomerőművet létesítene, és kiderült, hogy

a franciák 65 százaléka támogatja az új reaktorok építését.

Pártállás szerint ez az arány a baloldal esetében az átlagnál jóval alacsonyabb, csak 45 százalék, a zöldeknél pedig mindössze 41. A kormánypárt szavazói és a republikánusok azonban ezzel szemben igen meggyőző, 85 százalékos arányban támogatják az új reaktorok építését. Összességében nőtt az országban az atomenergia támogatottsága, mivel az Ifop legutóbbi, 2021 októberében végzett felmérése szerint tavaly még a francia lakosságnak csak alig több, mint a fele, 51 százalék támogatta az új atomreaktorok építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában