Sokan felháborodtak

2022.08.08. 09:32

Újabb francia városban engedélyezték a muszlim fürdőruhában való fürdést

A döntést azzal indokolták, hogy alkalmazkodni kell az igényekhez.

Meglepő lépésre szánta el magát a franciaországi Indre-et-Loire megye székhelyén, Tours városában lévő vízi központ üzemeltetője. A Récréa cégcsoport vezetése ugyanis engedélyt adott arra, hogy burkinit viselő nők is igénybe vehessék az általuk üzemeltetett fürdőhelyek szolgáltatásait, derül ki a La Nouvelle République című regionális lap cikkéből. A város déli részén lévő Bergonnerie tó partján elhelyezkedő vízi központ medencéit tehát a cég bejelentése alapján immár szabadon látogathatják a burkinit viselő fürdőzők is – írja a V4NA.

A döntést azzal indokolták, hogy kulturálisan alkalmazkodniuk kell a társadalomhoz és az igényekhez.

David Lagache, a Récréa cég üzemeltetési igazgatója a sajtó kérdésére elmondta, hogy csak heti egy-két ember akar burkiniben fürödni, ami az évente fogadott 450 000 vendéghez képest nem mondható soknak. David Lagache hozzátette, hogy megítélése szerint a burkini egy kategóriába tartozik a búvár- vagy triatlonruhával, mivel mindegyiknek úszásra tervezték az anyagát.

A fürdő üzemeltetőjének döntésén rengetegen felháborodtak, ezért a vízi központ vezetősége a Facebook-on azt írta, hogy a burkinit azért engedélyezték, mert azt viselője nem hordja utcai ruhaként és használat előtt a fürdő recepcióján tiszta állapotban mutatja be, hozzátéve, hogy a burkini is olyan anyagból készült, mint egy búvárruha.

David Lagache azt is elmondta a sajtónak, hogy csak abban az esetben tiltanák be a burkini viselését, ha erre prefektusi rendelet kötelezné őket. Elmondása alapján volt korábban erre vonatkozó próbálkozás, de a prefektus kérését elutasították.

További problémát okoz, hogy a burkini viselése nem egyértelmű a fürdő belső szabályzata szerint, ugyanis a Tours Métropole városi tanács által jóváhagyott szolgáltatási szabályzata előírja, hogy a fürdőben utcai ruhában vagy fehérneműben fürödni tilos, azt is előírja továbbá, hogy csak úszónadrág, jammer férfi fürdőnadrág és úszó boxer számít elfogadható viseletnek, a belső szabályzat tehát nem említi a burkinit.

A muszlim fürdőruha viseléséről a Tours Métropole városvezetése sem tudott egyértelműen nyilatkozni, a sajtó megkeresésére a kommunikációs osztály azt a választ adta, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében a burkini viselése az uszodákban vallási okokból nem tiltható, de nem is engedélyezhető. Hozzátették, hogy csak közrendi szempontok, vagyis higiéniai, biztonsági kérdések és a közrend megzavarása indokolhatják a tiltást, a burkini által okozott kockázatot azonban minden esetben igazolni kell. A La Nouvelle République kérdésére a Récréa elnöke és sportfelszerelésekért felelős alelnöke nem kívánt nyilatkozni a témában, David Lagache, a Récréa cég üzemeltetési igazgatója pedig a kirobbant vitát követően eltűnt a közösségi oldalakról, erre a Nemzeti Tömörülés párt politikusa, Jean-Michel Cadenas hívta fel a figyelmet a Twitteren.

Megszólalt a témával kapcsolatban Indre-et-Loire megye tanácsának alelnöke, Olivier Lebreton is, aki azt írta a Facebook-on a Récréa cég vezetőjének, hogy tévedésben van, mert nem a társadalomnak kell alkalmazkodnia a kultúrákhoz, hanem épp fordítva, a különböző kultúráknak kell a társadalomhoz igazodniuk. Hozzátette, hogy mivel a szóban forgó létesítmény a Métropole de Tours-hoz tartozik, arra kéri a városi tanácsot, hogy kérje fel a fürdőt üzemeltető Récréa céget, hogy a város többi uszodának mintájára módosítsa belső szabályzatát és ne engedélyezze a burkini viselését.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában