Ukrán válság

2022.08.13. 08:29

Moszkva szerint megszűnhet a diplomáciai kapcsolat az Egyesült Államokkal

171. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Sokan menekülnek a sorozás elől 

A hadköteles ukránok diáknak kiadva magukat tömegesen menekülnek a balti országokba és Lengyelországba, hogy elkerüljék a besorozást

 - írja a lenta.ru.

Az Ukrán Fegyveres Erőkben (APU) való szolgálat elkerülésének ezt a módját használják ki az embercsempészek, akik jelentős összegért segítséget ígérnek mindenkinek, aki el akarja hagyni az országot.

Rengeteg ilyen jellegű "szolgáltatást" ígérő hirdetés jelent meg az ukrán közösségi médiában a közelmúltban, ezért jelentősen megszigorodott az Ukrajnából kilépők iratainak ellenőrzése a határokon.

Újra az erőműveket lövik Ukrajnában

Az ukrán fegyveres erők kilenc tüzérségi lövedéket lőttek ki az enerhodari erőművel szomszédos területre - ezt augusztus 13-án, szombaton jelentette be a városi közigazgatás.

 

Ukrajna fegyveres erői és alakulatai továbbra is támadják a zaporizzsjei atomerőmű és Enerhodar város területét.

 

Korábban az iz.ru arról számolt be, hogy augusztus 11-én az orosz légvédelmi rendszerek visszaverték az ukrán hadsereg összes éjszakai támadását Enerhodar városa ellen, ahol a zaporozsjei atomerőmű található.

Újabb HIMARS megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert és egy hozzátartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében - közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton.

Egy HIMARS bevetés közben
Forrás: AFP/Fadel Senna

 

A tárca hozzátette: az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck határában fekvő Piszkit. Az orosz és a Moszkva-barát erők több mint egy héttel korábban már beszámoltak a falu elfoglalásáról.

 

Luhanszk megye megszerzését követően Oroszország arra törekszik, hogy a szomszédos Donyeck megyét is elfoglalja. A két terület alkotja a Donyec-medencét, amely az ukrán szén- és acélipar központja.

Donyeck városa 2014 óta a Moszkva-barát szakadárok kezén van, de a hasonló nevű megye jelentős részben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll.
 

A béketárgyalás az orosz győzelem elismerését jelentené az ukránok szerint 

Az orosz és ukrán fél közötti béketárgyalások folytatása Oroszország győzelmének elismerését jelentené - mondta Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Az Orosz Föderációval folytatott tárgyalások folytatása ma csak egy dolgot jelentenének: azt, hogy Oroszország győzött, Ukrajna pedig vereséget szenvedett - ahogyan Ukrajnával együtt az európai demokratikus értékek is


- hangsúlyozta Podoljak egy interjúban.

A politikus megjegyezte, jelenleg Kijevnek nincs oka a béketárgyalások folytatására - írja az iz.ru.

Ukrán külügyminiszter: Panaszkodjanak a háborút támogató oroszoknak!

Azok az oroszok, akiket felháborít az a kilátás, hogy megtiltják az Európába irányuló turistautazást, panaszaikat a Kremlhez és a háborút támogató honfitársaik több mint 70%-ához intézhetik. Senki sem javasolja annak a néhány orosznak a kitiltását, akiknek esetleg menedékjogra vagy humanitárius beutazásra van szükségük – írta a Kuleba a Twitteren.

Korábban Zelenszkij ukrán elnök beszélt arról, hogy ki kellene tiltani az orosz turistákat az EU-ból.

Megnevezték az oroszok, kit kérnek cserébe az amerikai fogolyért

Az Egyesült Államok és Oroszország egy olyan fogolycseréről tárgyal, amelynek keretében egy hírhedt orosz fegyverkereskedőt cserélnének el Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárra 

- közölte szombaton egy orosz diplomata.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország kimondta, hogy a tárgyalások a "halál kereskedőjeként" is ismert Viktor Bout cseréjéről szólnak a kétszeres olimpikon Grinerért - írja az AFP.

"A csere nagyon kényes témájáról szóló megbeszélések az elnökeink által választott csatornákon keresztül folynak" - idézte Alekszandr Datchievet, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetőjét a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Újabb települést foglaltak el az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium szombati bejelentése szerint katonáik ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai Donyeck határán fekvő Piski falut.

A britek szerint meggyengítették az orosz pozíciókat Herszonnál

Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres támadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen – állítja szombat reggeli értékelésében az ukrajnai hadihelyzetről a brit hírszerzés. A brit védelmi minisztérium szerint jelenleg a folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek. A brit hatóságok szerint az orosz csapatoknak csak felületes javításokat sikerült végezniük az antonovkai hídon, a másik hídon pedig jelen állapotában egyáltalán nem tudnak átkelni nehéz katonai járművek.

Ukrajna lelőtt egy orosz Szu-25-ös repülőgépet

A vadászgép mellett az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg négy orosz Orlan-10-es drónt is megsemmisített Ukrajna keleti részén – jelentette az ukrán hadsereg.

Két újabb gabonahajó indult el Ukrajnából

Mindkét hajó Törökországba tart – jelentette a Reuters. Az egyik 12 ezer tonna kukoricával van megrakodva, a másik 3000 tonna napraforgómagot szállít.

Moszkva: megszűnhet a diplomáciai kapcsolat az Egyesült Államokkal

Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok sérülésével vagy akár megszüntetésével járhat, ha Washington a terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot – idézte az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjének nyilatkozatát a TASZSZ orosz hírügynökség. Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője pénteki nyilatkozatában leszögezte: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot „terrorizmus támogató államnak” nyilvánítsák, az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

Több tucat épület semmisült meg Nikopolban

Lentebb írtuk, mintegy harminc rakétát lőttek ki az oroszok a dnyepropetrovszki régióra, a rakéták emeletes házakat, lakóházakat,  és egy óvodát is eltaláltak – közölte a régió vezetője Valentyin Reznyicsenko.

Több mint háromezer lakóház sérült meg Irpinyben

A város infrastruktúrájának csaknem teljes átvizsgálása után állapították meg, hogy 3247 lakóépületet ért kár – jelentette be Olekszandr Markuscsin, Irpin polgármestere. A sérült és megsemmisült infrastruktúra javításához, újjáépítéséhez hazai és nemzetközi forrásokat próbálnak szerezni – mondta Markuscsin.

Több mint 16 ezer menekülő érkezett pénteken Ukrajnából

Magyarországra az ukrán-magyar határszakaszon 8165, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8832 fő nyilatkozott úgy pénteken, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 324 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 170 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az ukránok azt állítják, az oroszok katonai bázist csináltak a kórházból

Ivan Fedorov, Melitopol elmenekült ukrán polgármestere szerint az oroszok katonai bázist létesítettek a város központjában és erre a kórházat használják fel.

Lőszerraktárakat, logisztikai célpontokat támadtak az ukránok Herszonban

Az ISW szerint az ukrán partizánok valószínűleg orosz megbízottakat és oroszbarát kollaboránsokat vesznek célba, hogy szabotálják a közelgő látszat-népszavazásokat az ideiglenesen megszállt régiókban.

Öt halott, 35 sebesült a donyecki csapásokban

Kramatorszkban, Bakhmutban, Kurakhove-ban, és Kodemában is voltak áldozatok – állította Pavlo Kirilenko ukrán kormányzó.

Harminc rakétát lőttek ki az oroszok a dnyepropetrovszki régióra

A rakéták lakónegyedekbe csapódtak be, több mint húsz épületet ért találat, közöttük emeletes házakat és más lakóházakat is leromboltak – állította Valentyin Reznyicsenko, a terület ukrán kormányzója.

Felpörgött az orosz offenzíva

Az orosz offenízva Donyeck és Luhanszk megyékre koncentrál, emellett próbálják megtartani Herszon, Harkov, Zaporozsje és Nyikolájev (Mikolájiv) megyék eddig megszállt részeit – jelentette az ukrán vezérkar. Az orosz tüzérség Szumi és Csernyigov régiókat lövi, az ukránok fekete tengeri kommunikációját pedig próbálják elvágni. 

Fontos utánpótlási vonalat fenyegetnek az ukránok

Az ukránok lerombolták az utolsó működő hidat, amelyet az orosz erők katonai felszerelések szállítására használtak a Kakhovka vízerőmű közelében – állítja a herszon megyei ukrán közigazgatás egyik tisztviselője.

Pentagon: Ukrajna bombázta a krími orosz légitámaszpontot

A Pentagon szerint Ukrajna támadta meg a krími orosz légitámaszpontot augusztus 9-én, a csapásban 12 orosz harcigép megsemmisült. A Pentagon szerint a támadásban nem használtak amerikai fegyvereket.

Borítókép: A donyecki népköztársaság katonája Piski faluban 2022. augusztus 12-én / Anadolu Agency via AFP / Leon Klein

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában