A Gripenek is felszállnak

2022.08.27. 10:57

Minden készen áll a tűzijátékra

Ma este kilenckor kezdődik az egy héttel elhalasztott ünnepi tűzijáték Budapesten, több mint hetven helyről lövik majd fel a bombákat, de lesz fény- és drónshow is. Érdemes már fél nyolc előtt kimenni a pesti vagy a budai rakpartra, mert vadászgépek is áthúznak a Parlament előtt a Duna felett – írja a Híradó.hu.

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

„Ezek a hídon a legnagyobb termékeink, százötven milliméter kaliberű bombák, üvegszálas vetőcsövekbe vannak, a víz miatt alumíniummal vannak letakarva, illetve a jég miatt ponyvákkal is védjük őket” – mondta el az M1 Híradónak Kotasz Gergő pirotechnikus.

Pénteken délután már az összes rakéta a megfelelő dőlésszögben, és végleges helyén állt az Erzsébet hídon, szinte minden készen áll a szombati tűzijátékra. Az ideiglenesen elszállított pirotechnikai eszközök visszakerültek, szombaton pedig az uszályok is beállnak a helyükre.

– Az uszályokon a nagyobb kaliberű bombák találhatók, a legnagyobb a kétszázötven milliméteres kaliberű bomba. Ez nagyobb mint a tavalyi volt, tavaly csak kétszáz milliméteres kaliberű bombát lőttünk fel, illetve a hidakon vannak a különféle egylövéses üstökösök, többlövéses római gyertyák, a bombák, a kisebb kaliberű bombák, illetve az est műsorát záró görögtűz, amit a nézők nagyon kedvelnek – magyarázta a pirotechnikus.

A Magyar Honvédség Gripenjeit is láthatják a szombati tűzijáték előtt

Az augusztus 27-ei tűzijáték előtt – 19.30 és 20 óra között – a Magyar Honvédség Gripenjei kötelékben repülnek majd a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán. Ezért Budapesten és Pest megye egyes részein megnövekedett hanghatásra kell számítani.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában