Elfajult helyzet

2022.08.29. 18:00

Már nem lehet legyőzni a migráns bűnbandákat Svédországban a rendőrség szerint

A rendőrség taktikai tanácsát vezető rendőr bírálta azokat a politikusokat, akik a bandák felszámolását és leverését ígérik. Azt állítja, hogy ezen a ponton már nem lehet megállítani a bűnbandákat, akik sokszor városnegyedeket tartanak az uralmuk alatt.

Illusztráció

Forrás: TT News Agency/AFP

Fotó: Johan Nilsson

Magnus Sjöberg, a svéd rendőrség taktikai tanácsának vezetője bírálta azokat a politikusokat, akik a választási kampányban a migráns bűnbandák felszámolását ígérik – írja a V4NA hírügynökség. Szerinte ez ugyanis egyszerűen nem lehetséges.

Nem tudjuk szétzúzni vagy legyőzni ezeket a bandákat. Ők nem olyan szervezetek, amelyeket tönkreteszünk, és idővel elhalnak

– mondja Magnus Sjöberg, aki 2020 óta dolgozik a rendőrség országos műveleti osztályán, a csoportos erőszak elleni részlegnél.

Sjöberg szerint azok a politikusok, akik a bandák szétveréséről beszélnek, leegyszerűsítve látják ezt az összetett kulturális problémát. Azt állítja, hogy

a bandák körében elkövetett erőszaknak és gyilkosságoknak egy sajátos funkciója van azon fiatal migráns hátterű személyek számára, akik elkövetik ezeket a bűncselekményeket, ugyanis az erőszak olyasmit ad nekik, amijük nincs a svéd társadalomban, mégpedig státuszt.

Sjöberg azt is elmagyarázta, hogy az erőszak miért ilyen ragadós ezekben a körökben. Állítása szerint minden egyes erőszakos cselekedet újabb erőszakot szül, mivel folyamatosan újabb és újabb emberek “sértődnek meg”, egyre több a dühös és bosszúszomjas ember.

“Ezek olyan társadalmi struktúrák, ahol egymást különböző módon ismerő emberek jönnek és mennek, és ahol az erőszaknak célja van. Az erőszak egy nézőpont, egy ideológia. Az ebben a környezetben élőknek az első reakciója, ha valami hátrányosan érinti őket, hogy erőszakhoz folyamodnak, ami akár halállal is végződhet. Ezek a struktúrák nem fognak eltűnni” – mondta Magnus Sjöberg.

Sjöberg szerint a bandák elpusztítása helyett a halálozási arány csökkentésére kellene összpontosítani. A probléma ugyanis állítása szerint bizonyos konkrét csoportokban rejlik, amelyek a konfliktusok megoldására szélsőséges erőszakot alkalmaznak.

Bár a halálos lövöldözések száma idén új rekordot döntött, Sjöberg azt állítja, hogy ennek ellenére pozitívan áll a helyzethez, majd hozzátette, hogy a választási vita durva leegyszerűsítéseitől eltekintve 25 év óta először tárgyalnak a politikusok valóban a problémákról.

Miközben a politikusok problémákról tárgyalnak, a rendőrség pedig nem tudja leszerelni a bandákat, bevándorló hátterű fiatalok már az iskolában is terrorizálják társaikat. Nemrég súlyos testi sértés gyanújával tartóztattak le egy szíriai migráns testvérpárost, akik szándékosan elütöttek és megsebesítettek két diákot a göteborgi Burgårdens gimnáziumban.

A tizennyolc éves Abdulrahman Badawi és tizenkilenc éves testvére Hadi Badawi vitába keveredtek két másik osztálytársukkal,

a vita pedig odáig fajult, hogy a testvérek autóba ültek, és egyszerűen elütötték a két másik fiatalt.

Mindkét áldozat megsérült, de szerencsére nem súlyosan. A bűncselekményt a hatóságok súlyos testi sértésnek minősítik. A perdöntő bizonyítékok ellenére a szíriai testvérek tagadják a bűncselekményt, és egyikük, Hadi azt mondja, hogy fellebbezni fog a letartóztatási parancs ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában