Körkép

2022.08.16. 10:29

Magyarország gáztároló-kapacitása az egyik legnagyobb az EU-n belül, töltöttségben is jól állunk

Számos uniós ország a szomszédaira van utalva a gázellátás biztosításában. Magyarország nem tartozik ezek közé.

A kardoskúti földalatti gáztározó

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Magyarország gáztároló-kapacitása az egyik legnagyobb az Európai Unión belül, sőt, hazánk a töltöttség terén is az élvonalban áll

 – hívta fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet kutatása nyomán Orbán Balázs. 

A miniszterelnök politikai igazgatója azt írta: számos uniós ország a szomszédaira van utalva a földgázellátás biztosításában, hiszen vagy nem nincs tárolókapacitása (mint Észtországnak és Litvániának), vagy a saját kitermelése sem elegendő (mint Írországnak, Luxemburgnak és Szlovéniának). 

A legnehezebb helyzetben Németország van, ahol a betárolt földgázmennyiség az éves fogyasztás csupán 19 százalékát fedezi, de ha a tárolók teljesen fel lennének töltve, akkor sem érnék el a 26 százalékot.

Ezzel szemben hazánk földgázellátása biztosított: 

  • betároltuk az éves összfogyasztás 34 százalékát,
  • a téli fogyasztás 141 százalékát,
  • az éves lakossági fogyasztásnak pedig a 82 százalékát. 

Kiemelkedő eredmény, hogy augusztus 1-jére a magyarországi tárolókba 920 millió köbméterrel több gáz került, mint azt az európai uniós gáztárolási rendelet előírja.

 Magyarországnak november 1-jéig ugyanis az ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát – 3,65 milliárd köbmétert – kell kötelezően betárolnia. 

Ehhez képest, írta Orbán Balázs, mi már augusztus 1-jéig 3,25 milliárd köbméter gázt betároltunk, ami az elmúlt ötéves összesített átlagfogyasztás 31,13 százalékát teszi ki a MEKH adatai szerint. 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy hazánk és a magyar háztartások energiabiztonságát megőrizzük. Nekünk ugyanis Magyarország biztonsága és a magyar családok védelme a legfontosabb! – zárta bejegyzését Orbán Balázs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában