Háború Ukrajnában

2022.08.06. 07:39

Lakóházakat és óvodát ért találat Dnyiproban, lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője – frissül (videó)

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 165. napjáról.

Cikkünk frissül!

Törökország részben rubellel fizet az orosz földgázért, és bevezeti az orosz Mir fizetési rendszert

Törökország részben rubelben fog fizetni az orosz földgázért, és azt tervezi, hogy kiterjeszti az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát a gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, miután találkozott orosz partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

A kétoldalú együttműködés megerősítését célzó új „útiterv” „Törökország és Oroszország közötti hatalmi forrásaként fog szolgálni, pénzügyi értelemben” – magyarázta Erdogan újságíróknak a repülőgép fedélzetén hazafelé Szocsiból, ahol az orosz elnökkel találkozott – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Öt török bank is azon dolgozik jelenleg, hogy kiterjesszék az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát az országban – erősítette meg Erdogan, hozzátéve, hogy ez könnyebbséget jelent majd a Törökországba látogató orosz turistáknak.

Az Ukrajna orosz katonai megszállását követő nyugati büntetőintézkedések részeként a legnagyobb orosz pénzintézeteket kizárták a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerből.

A NATO-tag Törökország fenti lépése, amellyel az orosz–török kereskedelmet kívánja megerősíteni, jól mutatja az ország függőségét az orosz energiaforrásoktól és turizmustól. Továbbra is Oroszországból érkezik a legtöbb földgáz Törökországba, és orosz–török közös beruházás keretében épül az ország első atomerőműve is. 2022 első fél évében Németország után Oroszországból érkezett a második legtöbb turista Törökországba.

A Nyugat aggódik a török–orosz szövetség miatt

A Nyugat aggódik Oroszország és Törökország együttműködése miatt, miután a két ország vezetői Szocsiban találkoztak egymással.

Különösen az Egyesült Államokat és az Európai Uniót aggasztja Vlagyimir Putyin és Recep Tayip Erdogan elnök nyilatkozata arról, hogy a két ország szorosabban fog együttműködni gazdaságilag és a kereskedelemben.

Egy magas rangú forrás szerint az EU arra ösztönözheti majd a vállalatokat, hogy ne működjenek együtt Ankarával az Oroszországgal kötött egyesség miatt – írja a Lentra.ru.

Korábban Törökország elnöke bejelentette, hogy megegyeztek Oroszországgal, hogy átállnak a rubellel való kereskedelemre. Erdogan szerint ez mindkét országnak pénzt fog hozni.

8 milliárd eurót adna Brüsszel Ukrajnának

Az Európai Bizottság – új javaslattervezete szerint – 8 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújtana Ukrajnának támogatások és kölcsönök formájában – közölte két uniós tisztviselő pénteken a Politicóval. Az EU a tervek szerint 5 milliárd eurót folyósítana hosszú lejáratú hitelek formájában – ezeket az uniós országok által nyújtott garanciákból finanszíroznák, a kamatot az EU költségvetéséből fizetnék.

Mintegy 3 milliárd eurót támogatás formájában kapna Ukrajna.

A Politico azt írja: az EB célja az, hogy szeptemberben megkapja az Európai Parlament és az uniós országok jóváhagyását, és hogy októberben megkezdődhessen a folyósítás.

Egyes tagállamok egyre kevésbé szívesen vesznek részt Ukrajna támogatásában, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég okolta az EU-t a támogatások „késedelemért”.

Őrizetbe vették az ukrán biztonsági szolgálat két tagját

Az ukrán biztonsági szolgálat őrizetbe vette két munkatársát Mikolajivban.

Azzal gyanúsítják őket, hogy információkat szivárogtattak ki az orosz erőknek,

ami Mikolajiv hajóépítő infrastruktúráinak megsemmisüléséhez vezetett.

Ha bűnösnek találják a két férfit, akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Rémisztő hírek érkeztek a legnagyobb ukrán atomerőműről

A csodával határos, hogy nem történt sugárbaleset a zaporizzsjei atomerőműben – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az ukrán fegyveres erők három tüzérségi csapást mértek az atomerőműre és Energodar településre, ahol összesen 20 darab 152 mm-es lövedék csapódott be.

Az előzetes hírek szerint Energodar áram- és vízellátás nélkül maradt, az atomerőmű 3-as blokkjának berendezéseinek egy része áramtalanították, a 4-es blokk termelőkapacitása pedig csökkentették. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint

egy hidrogénvezeték is megsérült és tűz is keletkezett.

Ezt még sikerült eloltani, ám az oroszok szerint szerencse, hogy az ukrán lövedékek nem találták el a közelben lévő olaj- és fűtőolaj-létesítményt vagy az oxigénállomást,

akkor ugyanis akár sugárbaleset is bekövetkezhetett volna.

Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő kijelentette: „a kijevi rezsim provokációja” ütközik az Egyesült Nemzetek Szervezetének nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésével, és

nukleáris terrorcselekménynek minősül.

Fokozódnak a harcok Bahmutban

Heves csata zajlik a donyecki régióban lévő Bahmut városban – közölte az ukrán vezérkar.

Pénteken oroszbarát szakadárok számoltak be harcokról a város területén.

Az ukrán hatóságok arra szólították fel a civileket, hogy hagyják el a donyecki régiót, a harcok fokozódása és az alapvető készletek hiánya miatt.

Lakóházakat és óvodát ért találat Dnyiproban

Dnyiproban az éjszaka történt orosz támadásban három ember megsérült.

A találatok több lakóépületet, egy óvodát és egy gyermekművészeti központot is leromboltak.

A támadások miatt több ezer ember maradt víz és áram nélkül, mert veszélybe került a gáz- és vízvezeték, valamint az elektromos hálózat.

Dánia nehézgépekkel támogatja az ukrán helyreállítást

Dánia felajánlotta, hogy 35 nehézgépjárművet biztosít Ukrajnának az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül a háború által elpusztított kritikus infrastruktúra helyreállítása érdekében. Az Európai Bizottság közölte, hogy az első járművek már megérkeztek Lengyelország uniós csomópontján keresztül.

Egy bombatalálatban leomlott bútorgyár romjai Harkivban 2022. augusztus 6-án
Forrás: SERGEY BOBOK / AFP

Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros új katonai csomagot készít Ukrajnának

A Reuters három, az ügyet jól ismerő, meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az eddigi legnagyobb katonai támogatási csomagról hétfőn tesznek közzé részleteket.

Feltehetően a Himars több rakétakilövő lőszerét, a Nasams föld-levegő rakétarendszer lőszereit, és 50 lánctalpas páncélozott szállítókocsit tartalmaz majd.

Az Egyesült Államok február 24-e óta 8,8 milliárd dolláros katonai támogatást nyújtott Ukrajnának.

Hazaárulás a gyanú

Hazaárulás gyanújával letartóztattak egy vezető orosz hiperszonikus szakértőt – jelentette pénteken az állami irányítású TASZSZ hírügynökség. Andrej Shipljuk vezeti a Novoszibirszki Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet hiperszonikus laboratóriumát az intézet honlapja szerint, és az elmúlt években koordinálta a hiperszonikus rakétarendszerek fejlesztését támogató kutatásokat – írja a Reuters.

Egymást vádolják

Egy amerikai tisztviselő azzal vádolta Moszkvát, hogy hamis bizonyítékokat állít elő, hogy úgy tűnjön, a közelmúltban ukrán hadifoglyok tömeges meggyilkolását egy orosz irányítású börtön elleni támadás során Ukrajna okozta. Kijev és Moszkva egymást hibáztatták a kelet-ukrajnai Olenivka börtönét ért múlt heti csapásokért.

Kezdődik a spórolás

A jövő hét elején életbe lép az Európai Unió terve a gázfelhasználás visszaszorítására és Németország Oroszországtól való függésének kompenzálására – közölte pénteken az EU elnöksége. A múlt héten az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy néhány ország kivételével és Magyarország tiltakozása ellenére 15 százalékkal csökkentik gázfelhasználásukat a téli időszakban.

Oroszország hajlandó tárgyalni a fogolycseréről

Oroszország készen áll arra, hogy fogolycseréről beszéljen az Egyesült Államokkal a csütörtökön kilencévnyi börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner amerikai kosárlabdázó ügyében. A Kreml azonban kijelentette, hogy az ilyen tárgyalásokat a nyilvánosság kizárásával kell megtartani. Nem hivatalos források szerint Washington már hetekkel ezelőtt elküldte tárgyalási ajánlatát Moszkvának.

Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője

Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője. Okszana Pokalcsuk azután mondott le, hogy az Amnesty International augusztus 4-én jelentést tett közzé, amelyben Ukrajna hadseregét civilek veszélyeztetésével vádolja. A szervezet vezetése nem reagált arra, hogy az ukrán iroda ellenezte a jelentés tartalmát és megjelenését. „Még tegnap is megvolt bennem a naiv remény, hogy mindent meg tudok javítani" – mondta Pokalcsuk. "Ma rájöttem, hogy ez nem fog megtörténni."

Kitart a jelentése mellett az Amnesty International

Az Amnesty International kijelentette, hogy kitart azon vádja mellett, hogy Ukrajna civileket veszélyeztet azzal, hogy katonai támaszpontokat hoz létre lakónegyedekben az orosz erők ellen, miután a jogvédő szervezet jelentése szerint Kijev dühös választ adott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az Amnesty-t a csütörtökön közzétett jelentés miatt, mondván, hogy a jogvédő szervezet hamis egyenlőséget von Ukrajna, az agresszió áldozata, és az orosz megszállók között.

Robbanásokat hallottak Harkovban

Harkov polgármestere, Ihor Terekhov arról számolt be, hogy augusztus 6-án hajnali 1 óra körül robbanások hallatszottak Harkov Slobidszkij kerületében. A mentők állítólag a helyszínen vannak. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 7387 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 11504 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 302 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 5-én 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az ukrán gabonával leküzdhető az élelmiszerválság

Minél több ukrán gabona jelenik meg a globális piacon, annál kisebb lesz a politikai káosz elsősorban Afrikában és Ázsiában - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Azt ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy idén a hőség miatt a vártnál jóval magasabb az import élelmiszerek iránti kereslet Európában. Eközben
Az ukrán gabona és olajos magvak betakarítása nagy valószínűséggel megfelel az előrejelzéseknek – több mint 65 millió tonna termés várható.
"Ha a partnerek teljesítik a Gabona Kezdeményezés keretében vállalt kötelezettségeik biztonsági részét, és nem engedik meg az exportunkkal kapcsolatos újabb orosz provokációkat, akkor a világot annyira fenyegető élelmiszerválság leküzdhető" - mondta Zelenszkij elnök.

Havi 100 hajónyi gabona

Három teherhajóhajó, rajtuk csaknem csaknem 60 000 tonna gabonával, pénteken elhagyta az ukrán fekete-tengeri kikötőket, és Nagy-Britanniába, Írországba és Törökországba tartanak. Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere azt mondta, hogy terveik szerint úgy alakíják a szárazföldi munkákat, hogy a kikötők képesek legyenek több mint 100 hajó kezelésére havonta.

Rakétacsapás az atomerőműnél

Ukrajna azzal vádolta az orosz erőket, hogy az ország délkeleti részén, az oroszok által megszállt Zaporizzsja erőmű atomreaktora közelében mértek csapást. Az Energoatom, az ukrán atomerőművek állami üzemeltetője közleményben tudatta: "Három csapást mértek az erőmű területén, az egyik az erőmű közelében, ahol az atomreaktor található." Az orosz védelmi minisztérium az ukrán erőket vádolta az erőmű ágyúzásával. Radioaktív szivárgás nem történt.

Borítókép: egy helyi lakos egy lerombolt épület romjait nézi a kelet-ukrajnai Toreckben 2022. augusztus 5-én (Bulent Kilic/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában