Ukrán válság

2022.07.19. 08:34

Véres harcok zajlanak Donyeckben, az ukránok visszafoglalnák a Krímet (videók)

Címkék#háború

146. napja tart a háború Ukrajnában.

Meghalt egy 28 éves svéd önkéntes Donyeckben

Az SVT svéd televízió szerint egy 28 éves svédországi önkéntes meghalt a harcokban Ukrajna donyecki területén. Halálát repesztalálat okozta a mellkasán.

A férfi korábban hadnagyként szolgált a svéd hadseregben, de leszerelt mielőtt csatlakozott volna a külföldieknek szervezett ukrán nemzetközi légióhoz - írja a Daily Banner nyomán az Origo. 

Az ukránok a Krím-félsziget visszafoglalására készülnek

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy, ha lesz lehetőség Ukrajna megsemmisíti Oroszország fekete-tengeri flottáját, és visszafoglalja a Krím-félszigetet.

Volodimir Havrylov védelmiminiszter-helyettes a The Timesnak elmondta, hogy nyugati, az eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyverek segítségével Ukrajna képes lehet visszafoglalni a Krím-félszigetet.

Orbán Viktor és Novák Katalin Arthur Schneier főrabbival tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden munkaebéd keretében tárgyalt Arthur Schneierrel, a New York-i Park East zsinagóga főrabbijával a Karmelita kolostorban; a megbeszéléshez csatlakozott Novák Katalin köztársasági elnök is - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Az EU 500 millió eurós alapot javasol az uniós tagállamok fegyverkezésének támogatására

Az Európai Bizottság 500 millió eurós alap létrehozását javasolta kedden, amelyet a tagországok közös védelmi beszerzéseinek és fegyverkészletük feltöltésének ösztönzésére fordítanának 2022 és 2024 között az uniós költségvetésből.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos a javaslatot bemutató sajtótájékoztatón elmonda: a tagállamok az orosz-ukrajnai háború során kimerítették nemzeti fegyverkészleteiket, ami olyan sebezhetőséget teremtett, amelyet sürgősen kezelni kell. 

Amellett, hogy az alap segít feltölteni a fegyverkészletek egy részét az Ukrajnának történő fegyverszállítások után, az uniós költségvetésen keresztül ösztönözi a tagállamokat a közös vásárlásra. Európa védelme nagy lépésekkel halad előre
- közölte.

A bizottság sajtóközleménye szerint a pénzügyi alap által elkerülhetővé válik a tagállamok közötti verseny ugyanazokért a védelmi termékekért és költségmegtakarítást eredményez.

Rakétatámadás után emberek rekedtek a romok alatt Szlovjanszkban

Több házat találat ért Szlovjanszkban. Vadym Liakh polgármester szerint a Donyeck megyei városban a támadás során több ember megsérült, és emberek rekedtek a romok alatt.

Tovább emelkedett a vinnicjai támadás áldozatainak száma

Egy nő a kórházban belehalt sérüléseibe, így 25-re emelkedett a halálos áldozatok száma. 54 sérült továbbra is kórházban van, közülük nyolc állapota válságos - tudatta Szerhij Borzov, Vinnicja megye kormányzója.

Találat ért egy tömbházat Kramatorszkban

A Donyeck megyei Kramatorszkban találat ért egy tömbházat. A ház kigyulladt, legalább egy ember meghalt - tudatta Pavlo Kyrylenko kormányzó. 

Robbanások voltak Herszonban

Herszonban találat érhette a repülőteret és az Antonovszkij hídat is. Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni. 

A mai napon 45 ukrán katona holttestét vették át a megszállt területekről

A Genfi Egyezmény normáinak megfelelően a mai napon 45 katona holttestét vették át az ukránok a megszállt területekről - tudatta Ukrajna.

Ukrajnából lőtték az orosz települést

A Brjanszk megyei Novij Jurkovics települést Ukrajna területéről lőtték - állítja Alekszandr Bogomaz, az orosz Brjanszki régió kormányzója. Áldozatokról egyelőre nem tudni, de az utakban komoly kár keletkezett - tudatta a Telegramon.

A település Csernyihiv régiójától északra található, közel az ukrán, orosz és fehérorosz határhoz.

Volt orosz elnök: Moszkva minden célját el fogja érni, majd megszabja a béke feltételeit

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország győzni fog Ukrajnában, és meghatározza a Kijevvel kötendő jövőbeni békemegállapodás feltételeit.

Oroszország minden célját eléri. Béke lesz - a mi feltételeink szerint - mondta Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi alelnöke a Telegramon.

A szakadárok szerint az ukránok robbantották fel a mariupoli színházat

A Donyecki Népköztársaság tisztviselői szerint a mariupoli színházat az ukránok robbantották fel belülről, és a halottak száma is csupán 14 volt, a nem pedig több száz, ahogy Kijev állította. 

Videó az Odesszát ért éjszakai támadásról

Az oroszok a Fekete tengerről hét rakétát lőttek ki. Odesszában legalább hatan megsérültek, köztük egy gyerek. 

Véres harcok Donyeckben

Az ukrán erők azt állítják, hogy visszaverték az oroszokat Szemyhíria, Versina, Pokrovszke közelében, valamit a Vuhlehirska erőműnél is

A hírek szerint Kramatorszk közelében tovább folynak a harcok, az oroszok több falura is tüzet nyitottak.

Az oroszok az éjjel negyvenszer találták el Nikopolt

A rakéták miatt kigyulladt két ipari épület. Több tömbház és elektromos vezeték is megrongálódott. Áldozatokról nem érkezett jelentés - tudatta Valentyin Reznichenko Dnyipro régió kormányzója.

Magyarország segít

Tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5629, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4851 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőrfőkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 269 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború szintén tegnap 18-án 144 ember, köztük 52 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Ég a búzamező Mikolajivban - videó

Az ukránok szerint az oroszok szándékosan pusztítják a terményt.

Hét cirkálórakéta találta el reggel Odesszát - fotó

A támadásban hat ember sérült meg, a rakétákat az oroszok a Fekete tengerről lőtték ki, egyet közülük lelőtt az ukrán légvédelem.

Utcakép, orosz rakétatámadás után - videó

A donyecki Bakhmut orosz rakétatámadás után.

Nagyon bíznak az ukránok az amerikai sorozatvetőkben

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka tegnap azt mondta  hogy az Egyesült Államok által biztosított M142 HIMARS rakétarendszerek változást hoztak a harctéren. 

Zelenszkij nagytakarítást végez az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál

Még 28 hivatalnokot menesztett azt követően, hogy a Biztonsági Szolgálat vezetőjét, Ivan Bakanovot leváltotta.

Borítókép: RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában