Határozott álláspont

2022.07.12. 20:00

Varga Judit: Európának nem háborúra, hanem békére van szüksége

A háborús infláció és az energiaárak drasztikus emelkedése ma egész Európát gyengíti – írta az igazságügyi miniszter.

Európának nem háborúra, hanem békére van szüksége – írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán az uniós igazságügyi miniszterek keddi találkozójával kapcsolatban.

Varga Judit úgy fogalmazott: az Európai Unió igazságügyi minisztereinek találkozóján megkerülhetetlen téma volt a szomszédban folyó háború. Magyarország a háború kezdete óta változatlanul azt az álláspontot képviseli: egész Európa érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen, hiszen a második világháború óta nem tapasztalt háborús infláció és az energiaárak drasztikus emelkedése ma egész Európát gyengíti.

A háború kirobbanásakor „egyértelművé tettük, hogy elítéljük Oroszország katonai fellépését”, ahogy azt is, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a konfliktusból – írta az igazságügyi miniszter. Hozzátette: éppen ezért támogatják – a megfelelő jogi keretek között – a háborús bűnök elleni fellépést a lehetséges fórumokon.

A leghatározottabban elutasítjuk a civilek ellen elkövetett szörnyű támadásokat és úgy gondoljuk (...) az egész nemzetközi közösség érdeke, hogy a bűnösök megkapják a nekik járó büntetést

– hangsúlyozta Varga Judit.

Kitért arra. hogy a háború mellett szóba került egy a szívéhez közel álló terület is, az áldozatok jogainak európai szintű erősítése. A kormány elkötelezett az áldozatok megsegítése mellett, amit az is mutat, hogy Magyarország vállalta: 2025-re minden megyében elérhetőek lesznek az áldozatsegítő központok szolgáltatásai, hogy mindenki, aki bűncselekmény áldozatává válik tudja, van segítség – emelte ki.

A munkát folytatjuk, a cél előttünk: Európának nem háborúra, hanem békére van szüksége!

– írta Facebook-oldalán Varga Judit.

Borítóképünkön Varga Judit igazságügyi miniszter. Forrás: Facebook/Varga Judit

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában