Tusványos

2022.07.22. 15:50

Csák János: kötődésre, biztonságra és gondoskodásra épül a magyar jövő

A kötődésre, biztonságra és a gondoskodás képességére épül a magyar jövő, ezekhez kell az államnak a megfelelő környezetet megteremtenie – hangoztatta Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Magyar jövő 2030 címmel megrendezett pódiumbeszélgetésén.

A miniszter rámutatott, hogy mindenki gondoskodni akar a szeretteiről, az államnak az a dolga, hogy megteremtse ehhez a környezetet. Segítse elő a közösségek működését, teremtse meg az ehhez szükséges békét is biztonságot, és tegye lehetővé mindenkinek hogy tehetsége szerint gondoskodjon szeretteiről, lehessen magabíró ember.

Ezt szolgálják az adócsökkentések, ezt szolgálják az alulról nyitott középosztálynak a megerősítésére tett intézkedések, a családi adózás bevezetése, a bölcsődei program 

– tette hozzá.

A miniszter szerint a magyar nemzet 33 nemzedék óta sikeresen védi a szabadságát, a túléléshez pedig mindig a leleményességére, a tehetségek kiaknázására tudott támaszkodni. Úgy értékelte, hogy a Kárpát-medence annyi tehetséget termel, amennyit nem bír felhasználni, a "jövőügyi tárca" feladata ennek a potenciálnak az energiává alakítása, a tehetséggondozás.

A magyar állam feladata az, hogy lásson meg ideákat, lásson meg bajnokokat, és álljon mögéjük

– közölte a miniszter.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kifejtette: Magyarországnak nincs sok kőolaj-finomítója, de kulturális energiákban nagyon gazdag, fejlődő kulturális intézményrendszere, több olyan szellemi energiakitermelő helye, amely becsatornázza, közkinccsé teszi a tehetségeket.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke, a Brain Bar alapítója úgy értékelte: a technológiai fejlődésben valami nagyon félrement, az amerikai tőke az - unalommal összefüggő - videojátékokba, pornográfiába és marihuánatermékekre költi a legtöbbet. A Nyugat szerinte nem hisz saját jövőjében, a mának él, a magyar jövőt pedig szerinte egy részleges befelé fordulás, az önrendelkezést segítő nemzeti technológiák kifejlesztése alapozhatja meg.

A pódiumbeszélgetés erdélyi előadói, Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke az erdélyi magyarság jövőjéről beszéltek: úgy értékelték, hogy 

2030-ban is lesz Erdélyben egymillió magyar, a nemzeti identitás megmaradásához azonban biztosítani kell a közösséghez tartozás élményét, akár az internet által kínált virtuális térben, és a jogi, önrendelkezési feltételeket, a közösségi autonómiát.

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (b2), Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke (b), Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke (j2) és Káel Csaba filmügyi kormánybiztos (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 22-én. MTI/Veres Nándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában