Parlament

2022.07.12. 11:53

Tállai András szerint a háborús infláció miatt kell megváltoztatni a katás rendszert

Az államtitkár szerint sok előnye volt, sokan választották az elmúlt tíz évben a katát, ugyanakkor most háborús infláció van, ezért háborús költségvetést készítünk, emiatt szükséges a rendszer megváltoztatása.

Toroczkai László napirend előtt arról beszélt, hogy üres a kassza, a kormány ezért most nekiesik a magyar vállalkozásoknak, vállalkozóknak, és megfelelő időt sem ad nekik, hogy felkészüljenek a kata új szabályozására – írja a Magyar Nemzet. – Ez egy brutális támadás a magyar vállalkozókkal szemben – jelentette ki a Mi Hazánk frakcióvezetője. Szerinte ha a kormánynak pénzt kell találnia, inkább a válság haszonélvezőit kellene megadóztatni, ilyenek a „disznófejű globális techcégek”, és így gyors bevételhez juthatna a költségvetés.Toroczkai László hangoztatta: ugyancsak meg lehetne adóztatni ételfutár-szolgáltatással foglalkozó cégeket, amelyek a válság alatt ötszörösére növelték a bevételeiket, ráadásul nyíltan vállalják, hogy migránsokat alkalmaznak a magyar munkavállalók helyett. 

Válaszában a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára ellentmondásosnak nevezte, hogy miközben Toroczkai újabb ötletekkel állt elő a költségvetés helyzetének javítására és üres államkasszáról beszél, addig frakciótársai arra tesznek javaslatokat, hogy kinek kellene több pénzt adni.Tállai András hangsúlyozta: az OECD korábban szintén javasolta a nagy digitális cégek megadóztatását, amit a kormány támogatott is, de ez végül kikerült a globális minimumadó tervezetéből.– A globális minimumadó mostani verziójával az ország elvesztené versenyelőnyét, ezért azt nem támogatjuk – közölte. 

Tállai András a katás rendszerről elmondta: annak nagyon sok előnye volt, sokan választották az elmúlt tíz évben, ugyanakkor most háborús infláció van, ezért háborús költségvetést készítünk, emiatt szükséges a rendszer megváltoztatása. 

– Az új rendszer biztosítani fogja, hogy azok az egyéni vállalkozók, akik a lakosságnak direkt módon közvetlenül szolgáltatnak, azoknak lényegében megmarad a kata, csak bevételi nyilvántartást kell vezetniük. Azoknak pedig, akik nem tudják folytatni a katát, más kedvező adózási módot fog ajánlani a Pénzügyminisztérium és a kormányzat. Én úgy gondolom, hogy az új rendszer igazságos rendszer lesz – zárta szavait Tállai András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában