Országgyűlés

2022.07.11. 15:26

Szijjártó Péter: szintet lépett a migránsok erőszakossága a déli határon (videó)

Az energetikai szankciók és a déli határon lévő migrációs helyzet is szóba került az Országgyűlésben.

Magyarország kormánya még csak tárgyalni sem hajlandó a gázembargó kérdéséről

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országházban.

A tárcavezető Simicskó István (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszolva kifejtette: az Európai Unió és az egész európai kontinens olyan kihívásokkal néz szembe egy időben, amelyek közül „egy is bőven sok lenne”. Az Ukrajnában zajló háború rendkívül komoly biztonsági fenyegetést jelent Európa számára, és emellett „itt van az energiabiztonságunkat és a gazdasági biztonságunkat érintő kihívás” – magyarázta. Hozzátette: ezeket a kihívásokat kezelni az Európai Uniónak egyelőre nem sikerült.

Úgy látja, az eddigi válaszok nem segítették a háborús konfliktus terelését a megoldás irányába, ráadásul Európa versenyképessége jelentős mértékben romlott az elmúlt időszakban.

Emlékeztetett: a tavalyi év végén merült fel először az a kérdés, hogy lesz-e elég energiahordozó, és ez volt az első olyan alkalom, amikor nem az ár volt már elsősorban a kérdés, hanem az, hogy lesz-e elég energiahordozó. „Most sajnos szintén egy hasonlóan nehéz helyzetben vagyunk”, mert az Európába Oroszországból irányuló gázszállítások rendkívüli mértékben csökkentek, ráadásul a földgáz ára olyan mértékben növekedik, hogy az az európai gazdaságokat térdre tudja kényszeríteni - fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte: a Magyarországra irányuló földgázszállítások tekintetében a szállítás súlypontja áttevődik a déli útvonalra. Magyarországra egy nap mintegy 30 millió köbméter földgáz érkezik, ennek több mint a fele a déli szállítási útvonalon, tehát Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül – magyarázta.

Kitért rá: döntöttek arról, a hosszútávú szerződéseken felül is vesznek földgázt, annyit, amennyit fizikailag a fűtési szezon kezdetéig be tudnak tárolni a magyarországi földgáztárolókba.

Kettős nyomás alatt a magyar határok

– Magyarország és határai kettős nyomás alatt vannak. Egyszerre ér bennünket Ukrajna felől egy menekültáradat, míg a déli határon napról napra nő azoknak a száma, akik erőszakosan akarják átlépni a határt – közölte napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: az Európai Uniónál fel sem merül, hogy a déli határ védelmét támogassák.

– A délről Magyarország határát megközelítők korábban alkalmi fegyverekkel, most viszont már éles lőfegyverekkel támadták a rendőröket, valamint a katonákat. Legutóbb Szerbiában volt halálos áldozatot követelő lövöldözés, a magyar határhoz közel, ahol konkurens migránsbandák támadtak egymásra – hangsúlyozta. Kósa kiemelte, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a déli határ védelmének érdekében.

– Rendkívül fontosnak tartja a Fidesz-frakció, hogy a védekezés érdekében létrejöjjenek a határvadászegységek, mert a migrációs válság nem fog csökkenni 

– jelezte Kósa Lajos, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország megvédése kötelesség.

 A déli határunk gyakorlatilag ostrom alá került, mert az ott szolgálatot teljesítő rendőröknek és katonáknak emberfeletti munkát kellett végezniük annak érdekében, hogy megvédjék Magyarországot az erőszakos betörési kísérletektől – fogalmazott válaszában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: idén eddig 114 ezer illegális migránst állítottak meg, úgy, hogy tavaly ilyenkor a 48 ezret sem érte el ez a szám. – A déli határon tapasztalt agresszió és erőszak egy teljesen új szintre lépett, hiszen a migránsokat felfegyverezték, ezeket a fegyvereket pedig hol egymás ellen, hol a magyar határt védők ellen használják – húzta alá Szijjártó, majd rögzítette, hogy ezeknek az embereknek semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon.

– Nem fogjuk beengedni őket, akármennyire is akarja Brüsszel 

– rögzítette a tárcavezető.

Mint Szijjártó jelezte, februártól 833 ezernél is több menekültet fogadott hazánk Ukrajna felől, akik közül Magyarország mindenkit ellát.

– Akik keletről érkeznek hozzánk, háború elől menekülnek. így hova mennének, ha nem a szomszédba? 

– tette fel a kérdést a miniszter, majd jelezte, hogy délről erőszakosan, illegálisan, több biztonságos országot átlépve érkeznek a migránsok, akiket meg kell állítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában