Ukrán válság

2022.07.19. 06:07

Szijjártó Péter: a gyermekek a háborús konfliktusok legnagyobb vesztesei (videó)

A gyermekek a legnagyobb vesztesei az ukrajnai háborúnak, és bár Magyarország mindent megtesz a fájdalmaik enyhítése érdekében, a megoldást a béke jelentené - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban. A külügyminiszter New Yorkba utazott, az ENSZ biztonsági tanácsának ülésére.

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának "Gyermekek és fegyveres konfliktusok" című nyílt vitáját megelőzően arról számolt be, hogy a harcok kezdete óta eltelt 146 napban mintegy 840 ezer menekült érkezett Magyarországra, és a sorozási szabályok miatt alapvetően szétszakadt családokról, anyákról és gyerekeikről van szó.

Hangsúlyozta: hazánk mindent elkövet a háború miatt szenvedő gyermekek fájdalmainak enyhítése érdekében, a hatóságok a maradni kívánó szülőknek munkát, gyerekeiknek oktatást és egészségügyi ellátást biztosítanak.

Szijjártó Péter magyar idő szerint kedd hajnalban posztolt a közösségi oldalára New Yorkból. Közölte, hogy az ENSZ ülésén a háborús helyzet kapcsán a gyermekek helyzete is napirenden lesz. 

Az utóbbi hónapokban 500 ukrajnai gyermek járt óvodába, 1700 pedig iskolába Magyarországon, és ez a lehetőség a szeptemberben induló tanévben is biztosított lesz számukra. A kormány emellett vállalta 130 gyerek speciális orvosi ellátását, illetve ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült diákok számára a magyarországi felsőoktatási intézményekben - sorolta.

Szijjártó Péter ugyanakkor leszögezte, hogy a valódi megoldást a béke jelentené. "A béke az egyetlen megoldás és a béke a megoldás mindenre. A béke a megoldás a háborús infláció letörésére, amely gúzsba köti az európai gazdaságokat. A béke a megoldás az energiaellátásunk bizonytalanságára Európában. A béke a megoldás az élelmezési válság megelőzésére is" - fogalmazott.

"És ugyanígy a béke a megoldás arra is, hogy a gyermekek szenvedései megszűnjenek, hogy a családok újraegyesülhessenek és újabb gyermekeknek ne kelljen elmenekülniük" - tette hozzá.

A miniszter később találkozik majd a világszervezet humanitárius ügyekért és békefenntartásért felelős főtitkár-helyetteseivel, illetve az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatójával is.

Tájékoztatása szerint az illetékeseknél indítványozni fogja, hogy a nemzetközi közösség erőfeszítései végre a békét célozzák, ugyanis minél előbb tűzszünetre, béketárgyalásokra van szükség. "Ki vagy mi, ha nem az ENSZ tud ebben segíteni?" - tette fel a kérdést.

Borítókép: Szijjártó Péter/Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában