Vita az Országgyűlésben

2022.07.12. 11:45

Répássy: a baloldal globális minimumadóval kapcsolatos álláspontja adóemelést jelentene

A globális minimumadó mellett érvelt napirend előtti felszólalásában Mellár Tamás.

írja a Magyar Nemzet. 

A Párbeszéd emlékeztetett: a gazdasági bizottság elnöke javaslatot tett a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozat elfogadására, amely azt tartalmazza, hogy az Országgyűlés marasztalja el az Európai Parlamentet, amiért nehezményezte a magyar vétót a globális minimumadóval kapcsolatban. A gazdasági bizottságnak benyújtott előterjesztés szerint Magyarország nemzeti érdekeivel ellentétes a globális minimumadó, de nehezen lehet érteni azt, hogy miért lenne ellentétes az ország érdekeivel, ha az itteni multinacionális vállalatok többet fizetnének – vélekedett. – Talán nem lenne-e jó a magyaroknak, hogy kevesebb profitot vinnének ki a multik, nem lenne-e jó a költségvetésnek, ha több bevétele lesz? – kérdezte Mellár Tamás. 

– Az önök globális minimáladóval kapcsolatos álláspontja egyet jelent, adóemelést. Önök megint egy adóemelést támogatnak, folyamatosan mindig is adóemeléseket támogattak – reagált válaszában Répássy Róbert. 

Az igazságügyi tárca államtitkára hangsúlyozta: a globális minimumadó elfogadása jelentős többletterhet róna a magyar vállalkozásokra, arra kényszerítené Magyarországot, hogy adja fel a saját gazdasági érdekeinek a képviseletét, ugyanakkor egész Európát is versenyhátrányba sodorná. 

Közölte: az Európai Parlament az állásfoglalásában egy, az adóval össze nem függő kérdést – a helyreállítási pénzeket – is megemlít, vagyis politikai nyomásgyakorlással él, ezt pedig vissza kell utasítania az Országgyűlésnek. 

– A brüsszeli elit továbbra is minden erejével azon van, hogy rákényszerítse a tagállamokat a globális minimumadó bevezetésére. Ennek elfogadása duplájára emelné a magyar vállalkozások adóterheit. Ez békeidőben is elfogadhatatlan, de háború idején pedig egyenesen felháborító – fogalmazott.

Répássy Róbert ezért arra kérte a baloldal összes képviselőjét, hogy ebben a helyzetben segítsék Magyarországot, és ne a globális minimumadó, azaz egy új adó mellett kampányoljanak.– Fogadják el, hogy a magyar Országgyűlés és Magyarország szuverenitásának a kérdése, hogy milyen adókat vezet be – zárta szavait az államtitkár. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában