Infografikával

2022.07.22. 09:01

Orbán Viktor Romániában is népszerűvé vált

Több mint kétszer annyian kedvelik a magyar kormányfőt Romániában, mint egy éve.

Tízből hatan inkább pozitívan vélekednek a magyar kormányfőről, és mind­össze 30 százalék ítéli meg személyét inkább negatívan Romániában. 

Mindez a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából derül ki, amely ezer fő telefonos megkérdezésével készült és a 18 évesnél idősebb lakosságra reprezentatív nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 

Az adatok alapján elmondható, hogy az elmúlt egy évben jelentősen javult Orbán Viktor romániai megítélése, egyértelműen népszerű politikussá vált a háborús és energiaválság ideje alatt.

Idén már több mint kétszer annyian kedvelik Orbán Viktort Romániában, mint egy évvel korábban, 2020-hoz képest pedig több mint háromszorosára emelkedett a magyar kormányfő népszerűsége.

A Nézőpont Intézet felmérése azt is megmutatja, hogy délkeleti szomszédunknál minden társadalmi csoportban többen vannak azok, akik köré­ben népszerű a magyar miniszterelnök, mint akik körében népszerűtlen. 

Az intézet szerint már tavaly érezhető volt a pozitív változás Orbán Viktor romániai megítélésében: akkor tíz százalékponttal többen vélekedtek személyéről pozitívan, mint 2020-ban, amikor még csak 17 százaléknyian. Az igazi fordulat azonban az elmúlt egy évben állt be – hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet.

Ez idő alatt megduplázódott a magyar miniszterelnökkel szimpatizálók köre: tavaly még a negatívan vélekedők voltak jelentős többségben, 65 százalékkal a 27 százaléknyi szimpatizánssal szemben, azonban az orosz–ukrán háború és annak gazdasági hatásai miatt ez az arány megfordult

– mutat rá az intézet.

A magyar közvéleményt alighanem meglepő pozitív fordulat mögött a kormány Romániában is ismert népszerű intézkedéseit lehet sejteni, amelyekhez hasonlót délkeleti szomszédunk kormánya nem fogadott el. Orbán Viktor 2021 novemberében jelentette be a mindenkire érvényes, 480 forintos benzinárstopot, amely a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autósokra a mai napig érvényes.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában / Orbán Viktor / Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában