Delbos-Corfield-jelentés

2022.07.13. 15:25

A magyar baloldallal karöltve ítélte el Magyarországot a LIBE-bizottság az Alapjogokért Központ szerint

A magyar baloldallal karöltve ítélte el Magyarországot az Európai Parlament (EP) LIBE bizottsága - hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ (AK) szerdán a Facebook-oldalán.

A jogi elemző intézet a bejegyzésében úgy fogalmazott: "ahogy az várható volt", az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta a Gwendoline Delbos-Corfield nevével fémjelzett jelentést, amelynek "célja, hogy megfossza Magyarországot az uniós helyreállítási alapból származó forrásoktól". Méghozzá - folytatták - "mondvacsinált okokból, az európai értékek megsértésére hivatkozva".

A balliberális többségű LIBE bizottságnak "az sem számított", hogy a jelentés "hemzseg szakmai, jogi és politikai tévedésektől" - írták.

Az AK értékelése szerint a jelentés elfogadásából is látszik, az EP "nehezen viseli", hogy "a magyar kormány kompromisszumkészségének köszönhetően közeledtek az álláspontok a magyar helyreállítási terv kapcsán az Európai Bizottság és Magyarország között". Ezért még a háborús helyzetben is "képesek egy ideológiailag motivált, politikai természetű támadást indítani" Magyarország ellen - áll a bejegyezésben.

Hozzátették: az elfogadott dokumentum "követelőző, szinte fenyegető hangnemben" utasítja az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot a Magyarországgal szembeni keményebb fellépésre, ezáltal "további konfliktust próbál előidézni egy egyébként is viszályokkal teli időszakban, éket kíván verni az uniós intézmények és a tagállamok közé egyaránt".

Mint felidézték, a jelentés mellett 47-en szavaztak, köztük "a magyar balliberális holdudvarból" Donáth Anna; tízen ellene, és ketten tartózkodtak.

"A hazai baloldal ahelyett, hogy segítene a háború okozta gazdasági kihívások megoldásában, a magyar kormány és a bizottság közötti megállapodás megfúrásán tevékenykedik" - állapította meg az intézet, amely szerint "szurkolnak a háborús inflációnak, a gyenge árfolyamnak és a tervek elfogadásának késleltetésével megakadályoznák, hogy az uniós források a gazdaság megerősítésére szolgáljanak, ezáltal azt is aláássák, hogy béremelést kapjanak a helyreállítási forrásokból a hazai pedagógusok és egészségügyi dolgozók".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában