Alaptalan vád

2022.07.28. 12:29

Lungo Drom: Orbán Viktor nem vall rasszista nézeteket

A magyarországi cigány társadalmat képviselő Lungo Drom, mint Magyarország legnagyobb cigány szervezete visszautasítja ezeket a kijelentéseket.

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség döbbenten és értetlenül áll azon alaptalan és igaztalan nyilatkozatok előtt, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök idegengyűlölő és rasszista nézeteket vall – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a magyarországi cigány társadalmat képviselő Lungo Drom, mint Magyarország legnagyobb cigány szervezete visszautasítja ezeket a kijelentéseket.

Az Orbán-kormány eddig végzett rasszistaellenes és kisebbségvédelmi intézkedései, a társadalmi tolerancia és felzárkózás terén végzett munkája meghatározó Európában – tették hozzá.

Emlékeztettek arra, hogy a Lungo Drom több mint két évtizede szövetségese a Fidesznek és az Orbán-kormánynak. Felidézték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett zéró toleranciát a magyarországi rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásokkal szemben.

Orbán Viktor és kormánya adott lendületet nemcsak a magyarországi, hanem az európai roma felzárkózásnak, amikor az EU soros elnökségeként európai közösségi szintre emelte a cigányság felzárkózásának ügyét, Európai Roma Stratégiát alkotott, komoly szerepvállalásra késztetve a tagállamokat – hívták fel a figyelmet.

Hozzátették, ugyancsak a magyar miniszterelnök és kabinete tette eddig a legtöbbet a magyarországi gyermekéhezés felszámolása és a szegények iskoláztatása, oktatása és foglalkoztatása érdekében, amelynek keretében jelentős eredményeket értek el a cigány társadalom életében is.

Mindenkinek el kell fogadnia és meg kell érteni, hogy a migráció nem alapvető emberi jog. Határaink megvédése, kultúránk, nemzeti értékeink, magyarságunk megőrzése nem értékelhető rasszizmusként, éppen a szülőföldön élők megmaradását szolgálja nemtől, származástól, bőrszíntől és vallástól függetlenül

– fogalmazott közleményében a Lungo Drom.

Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában