Zavarták a forgalmat

2022.07.04. 10:11

Budaházyért tüntettek a fővárosban, lezárták az Erzsébet hidat (videó)

A rendőrök a gyülekezési jogról szóló törvény megsértése, valamint közlekedési szabálysértés miatt indítanak eljárást.

Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.

– A rendőrök igazoltatják a csoport tagjait, és a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény rendelkezéseinek megsértése, valamint közlekedési szabálysértés miatt indítanak eljárást. Az intézkedés folyamatban van – volt olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményében.

A Magyar Nemzet információi szerint a hidat lezáró csoport a nemrég elítélt Budaházy György szabadon engedéséért tüntetett.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom videót is készített a híd lezárásáról, amelyet közölt a YouTube videómegosztón.

Nem először zárta le az Erzsébet hidat Budaházy Györgyhöz köthető csoport. 2002-ben a baloldal választási győzelme ellen tiltakoztak, mert szerintük megkérdőjelezhető volt a szavazás tisztasága.

Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélte idén a Hunnia-perben a Fővárosi Törvényszék.

Az ítéleti tényállás szerint Budaházy György a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból olyan csapatot szervezett, amely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartást végző rendőri erőkkel szemben. Az eljáró bíró bizonyítottnak találta a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények vádját, az ítéletet is ennek a tükrében súlyozta, illetve szabta ki. Budaházy büntetésébe beleszámítanak az előzetes letartóztatásban töltött évek, ám csak a fennmaradt idő teljes kitöltése után szabadulhat.

A BRFK közleménye szerint a forgalom 9 óra után mindkét irányba elindult az Erzsébet hídon.

Borítókép: tüntetők tartják a kezükben a molinót a lezárt Erzsébet hídon (Juhász Kristóf)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában