Új kormánnyal térne vissza

2022.07.14. 12:19

Lemondott az észt miniszterelnök

Benyújtotta lemondását Kaja Kallas észt miniszterelnök - közölte csütörtökön a kormány sajtószolgálata Tallinnban.

A tájékoztatás szerint Kaja Kallas csütörtök reggel hivatalosan számolt be a kormánynak arról a döntéséről, hogy saját kérésére lemond. "Vele együtt az egész kormány távozik" - derült ki a kabinet honlapján közzétett nyilatkozatból.

Kallas azt is javasolta, hogy péntekre hívják össze a parlament rendkívüli ülését, amelyen arra kéri majd a képviselőket, hogy bízzák meg őt egy új kormány megalakításával, amely a nemzeti-konzervatív Haza Párt (Pro Patria/Isamaa) és a Szociáldemokrata Párt koalícióján alapulna.

Kallas az elmúlt másfél évben volt miniszterelnök. Nyilatkozatában elmondta, hogy nehéz időszak volt, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai események miatt bonyolódott a geopolitikai helyzet. Hozzátette, hogy döntéséről tájékoztatja Alar Karis elnököt.

A miniszterelnök még a múlt héten beszélt arról, hogy a jobbközép Észt Reform Párt és a középbal Centrumpárt alkotta kormánykoalíció válsága miatt lemondhat. Június 3-án az észt elnök felmentette a külügyminisztérium és a belügyminisztérium vezetőit, valamint öt másik minisztert, akik a kormányban a Centrumpártot képviselték.

Az eddigi koalíciós kormány 2021 januárjában alakult meg. A leváltott centrumpárti miniszterek feladatait ideiglenes jelleggel - az új koalíció megalakulásáig - a kabinet más tagjai vették át. Kallas már korábban tárgyalásokat jelentett be az észt szociáldemokratákkal, valamint a Haza Párttal.

A kormánykoalíció felbomlásához a család- és gyermektámogatási törvényjavaslat körül kibontakozott hatalmi harcok és viták vezettek. A Centrumpárt ugyanis a kezdeményezés megvalósításához összeállt az ellenzékkel, valamint megakadályozta egy, a kabinet által jóváhagyott, az észt nyelvű iskolaelőkészítő oktatásról szóló törvényjavaslat elfogadását a parlamentben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában