Rossz gazda

2022.07.26. 07:55

Karácsony elhanyagolta a budapesti tereket, most mégis kellenének neki

Négy budapesti közterület kerülhet állami tulajdonba, ez nem tetszik a főpolgármesternek. Az eddig fővárosi tulajdonban lévő tereket ugyan nem gondozták, most mégis az Alkotmánybírósághoz fordul miattuk Karácsony Gergely - írja a Magyar Nemzet.

– A Főváros Önkormányzata jóformán egyáltalán nem látta el a Vörösmarty és Podmaniczky terek üzemeltetését – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Belváros Önkormányzata, miután kiderült: Karácsony Gergely főpolgármester múlt héten bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében, miután a parlament négy budapesti közterület államosításáról döntött.

A Vörösmarty, Podmaniczky, Széchenyi terek és a József Attila utca állami tulajdonba kerülése ügyében a belvárosi önkormányzat kiemelte: a kormány a Podmaniczky tér és a Vörösmarty tér Belváros Önkormányzata által történt megújítására jelentős anyagi forrást biztosított. Hangsúlyozták, hogy a megújított terek 2019. évi átadását követően a Főváros Önkormányzata teljesen elhanyagolta az üzemeltetésüket. 

Ez egyrészt az impozáns terekhez méltatlan állapotokat eredményezett, másrészt veszélybe sodorta a felújítások eredményeinek fennmaradását, például a növényeket nem öntözték, a fák tetvesek lettek. Az ellátatlan üzemeltetési feladatok eddig is Belváros Önkormányzatára hárultak, így a terek átvételével biztosítottá válik a Belváros Önkormányzata általi gondos üzemeltetés 

– hangsúlyozta az V. kerület, majd hozzátették: a terek tulajdonviszonyainak rendezése tehát nem a vagyonátruházást, hanem a gondos üzemeltetés biztosítását szolgálja. 

Kitértek arra is, hogy Karácsony Gergely a Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér üzemeltetésével járó feladatokhoz közel sem ragaszkodott annyira, mint most a tulajdonjogához. Valamint, 

annak ellenére, hogy most kifejezetten méltatlannak találja a tulajdonjog ellentételezés nélküli átvételét a kormány által, az üzemeltetési feladatok ellentételezés nélküli átadását Belváros Önkormányzatának egyáltalán nem találta méltatlannak. 

Emlékeztettek: A főváros már 2021 októberében együttműködési megállapodásban rögzítette, hogy mindent megtesz annak előmozdítása érdekében, hogy ne csak megállapodás keretében, hanem rendeleti szinten is „megszabaduljon” a Vörösmarty és a Podmaniczky tér üzemeltetési feladataitól. Ezért 2021. október 12-én együttműködési megállapodás jött létre a Podmaniczky és Vörösmarty tér fenntartási feladatainak ellátásáról a Fővárosi Önkormányzat cége, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Belváros Önkormányzatának cége, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. között.

Hozzátették: a Főváros Önkormányzata rendelkezett az üzemeltetéshez szükséges anyagi forrással a terek közterület-használati bevételeiből, azonban ezeket a bevételeket nem fordították az üzemeltetési feladatellátásra. Mint írják, a közterületek-hasznosításából származó bevétel (például a Vörösmarty téri karácsonyi vásár) a Főváros Önkormányzatához került, amit bevallottan nem köztisztasági, hanem kulturális feladatokra fordítottak. 

Egyébként korábban pont az ellenzék maga kezdeményezte a József Attila utca állami tulajdonba vételét. – Ne csak az V. kerület legszebben rendbe rakott tereit államosítsák, hanem azokat az utcákat is, amelynek a rendbe rakására a fővárosnak nincs pénze – javasolta az ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció a közösségi oldalán.

Érdekes ugyanakkor: amikor 2016 decemberében kiderült, hogy az Erzsébet tér a következő évtől az állam tulajdonába kerül, akkori fővárosi képviselőként Karácsony Gergelyt egyáltalán nem zavarta.

Borítókép: Karácsony Gergely

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában