Megoldás kell

2022.07.10. 11:07

Energetikai szakértő: felháborítóak Timmermans mondatai

Az energiaárak emelkedése és az ellátási nehézségek elsősorban nem azért jelentenek problémát, mert növelik az elégedetlenséget és így csökkentik a klímavédelem ügyének támogatottságát, hanem, mert őszre családok millióit taszíthatnak kiszolgáltatott helyzetbe. Ebben a szituációban az európaiak nem az „indulatok hűtését" várják el a politikai vezetőktől hanem, hogy megoldják, vagy legalább enyhítsék azokat a problémákat, amiket részben ők okoztak – hangsúlyozta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője.

„Népfelkeléstől” tart Frans Timmermans zöld átmenetért felelős brüsszeli biztos. Nyilatkozata szerint, ha az európaiak nem fognak tudni befűteni, az akár lázadáshoz is vezethet, ezért a továbbiakban az lesz a legfőbb célja, hogy megnyugtassa az uniós polgárokat, miszerint nem kell fűtési válsággal szembenézniük. Hozzátette továbbá, hogy vissza kell nyúlni a széntüzeléshez, amelynek az átmeneti használata nem sérti a klímavédelmi célok teljesülését, viszont enélkül egyes tagállamokban nem tudná elég meggyőzően hűteni az indulatokat – hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán Timmermans mondataira Hortay Olivér, a Századvég  energetikai üzletágának vezetője.

A szakértő szerint több szempontból is felháborítóak a holland politikus szavai, mert rendkívüli felelőssége a mára kialakult helyzetben.

– Az elmúlt hónapokban Timmermans és az Európai Bizottság szorgalmazta a legerősebben az energiaszállításokat érintő szankciók bevezetését. Mindezt ráadásul úgy tették, hogy annak realitását és következményeit nem vizsgálták meg. Timmermans és energiaügyi biztos kollégája, Kadri Simson március óta azt állítják, hogy az európaiak támogatják az embargót, holott a kutatások éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítják – emlékeztetett Hortay Olivér. 

A Századvég üzletágvezetője kitért arra is, hogy az európai energiapiac strukturális problémái – amelyek már a háború előtt is hozzájárultak az energiaválság kialakulásához – jelentős részben Timmermans korábbi, elhibázott szakpolitikai törekvéseinek (például a hagyományos belső kapacitások leépítésének, a hosszú távú szerződések megszüntetésének, vagy az energiaárakat mesterségesen megemelő karbonkvótáknak) a következményei. Ezeket a törekvéseket Brüsszel – az energiaválság és a háború kirobbanása ellenére – fenntartja, melyek tovább súlyosbítják a helyzetet.

– Az elmúlt hónapokban Timmermans nyilatkozatai és intézkedései azt mutatták, hogy a biztos a háztartásokra hárítaná a kibontakozó súlyos helyzet következményeit és ez (jogosan) növelte az európaiak felháborodását. Áprilisban például azt javasolta, hogy az európaiak fűtsenek kevesebbet, járjanak biciklivel és mosás helyett szellőztessék ki inkább a ruhákat – írta a szakértő. Szerinte Timmermans szociális érzéketlenségét jól mutatja, hogy nem az energiaszegénnyé váló háztartások tömegei, hanem a politikai következményekkel járó „lázadás” miatt aggódik. Ezt ráadásul  a közvélemény további manipulációjával orvosolná.

– Az energiaárak emelkedése és az ellátási nehézségek elsősorban nem azért jelentenek problémát, mert növelik az elégedetlenséget és így csökkentik a klímavédelem ügyének támogatottságát, hanem, mert őszre családok millióit taszíthatnak kiszolgáltatott helyzetbe. Ebben a szituációban az európaiak nem az „indulatok hűtését” várják el a politikai vezetőktől hanem, hogy megoldják, vagy legalább enyhítsék azokat a problémákat, amiket részben ők okoztak – hangsúlyozta Hortay Olivér. 

A szakértő végül elképesztőnek nevezte, hogy Timmermans továbbra is lenézi az európaiakat. – Mindenki tisztában van vele, hogy a széntüzelés fokozása hátráltatja a klímavédelmet. Ezzel együtt a szénerőművek beindítását indokolhatja a társadalmi válság elkerülése, de az biztosan nem, hogy Timmermans meggyőzőbben tudja vele hűteni az indulatokat. Ráadásul, a politikus hiába próbálja meggyőzni az európaiakat arról, hogy nem lesz fűtési válság, ha a saját bőrükön érzik azt. Vajon miért nem lehet őszintén beszélni a jelenlegi helyzet súlyosságáról és arról, hogy annak kezelése olyan döntéseket igényel, aminek más területen negatív következményei lesznek? – tette fel végül a kérdést a Századvég energetikai üzletágvezetője. 

Borítókép: Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős biztos (MTI/EPA/Julien Warnand)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában