Régiós szempontok

2022.07.06. 14:06

Hidvéghi: a tagállamoknak minden eszközre és forrásra szükségük van a jelenlegi helyzetben

A jelenlegi, kihívásokkal teli helyzetben az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak és Lengyelországnak minden eszközre és forrásra szükségük van - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Unió Tanácsa féléves cseh elnökségének prioritásait bemutató vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: 

azt kérjük a cseh elnökségtől, segítsék elő, hogy minden tagállam, beleértve Magyarországot és Lengyelországot, mielőbb hozzájusson a nekik járó uniós forrásokhoz.

Erre nemcsak azért van szükség, mert az unió keleti tagállamai az EU történetének legnagyobb menekültválságával néznek szembe, és ők fogadják a legtöbb menekültet, hanem azért is, mert súlyos gazdasági- és energiaválság is fenyegeti az Európai Uniót és tagállamait - húzta alá a fideszes politikus.
Kiemelte: Csehország példátlan gazdasági és biztonsági kihívások idején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ilyen helyzetben nem engedhető meg a belső megosztottság, a sehova sem vezető és az uniós egységét gyengítő felesleges vita. Józanságra van szükség, a valóban fontos kérdésekre kell összpontosítani - mondta.
"Az, hogy a következő hat hónapban a visegrádi országok egyike adja az uniós tanács elnökségét, reményt ad arra, hogy a régió szempontjai erőteljesebben érvényesüljenek az uniós döntéshozatalban" - fogalmazott.
Mint mondta, 

Petr Fiala cseh miniszterelnök szimpatikus és reális programtervezetet vázolt fel az EP plenáris ülésén elmondott beszédében. Hidvéghi bizakodásra okot adónak nevezte, hogy a cseh elnökség az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt. 

Hiszen - mint mondta - az energiaellátás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés: vagy van energiahordozó, vagy nincs. Az Európai Unió elsődleges feladata, hogy az európai embereket, családokat és vállalkozásokat védje meg - hangsúlyozta az EP-képviselő.
Hidvéghi Balázs fontosnak nevezte továbbá, hogy megmaradjon Európa sokszínűsége. Ezzel kapcsolatban kijelentette: el kell fogadni, hogy az unió sok tagállamot magában foglaló együttműködés. El kell fogadni, hogy nem lehet "kényszerzubbonyt" húzni a tagállamokra, és azt, hogy különböző sebességgel, különböző megoldásokat előtérbe helyezve hoznak döntéséket - tette hozzá.
Támogatandónak nevezte emellett azt a cseh álláspontot, amely szerint mind az atomenergia, mind pedig a földgáz környezetbarát energiaforrás. Ha az Európai Unió környezettudatos lépéseket akar tenni, ha csökkenteni akarja a szén-dioxid-kibocsátást, akkor szükség van mindkét említett energiahordozó fölhasználására a következő években - szögezte le.
A Magyarországot érintő, 7-es cikk szerinti eljárással kapcsolatban azt mondta, a cseh hozzáállás találkozik a magyar állásponttal, amely hangsúlyozza, hogy Magyarország kész minden tárgyalásra, részt vesz a megbeszéléseken a kölcsönös tisztelet és a megbecsülés alapján.
Kérdésre válaszolva a fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: Magyaroroszág, amely jelentős gáztartalékkal és gáztározó-kapacitással rendelkezik, már az elmúlt időszakban is segítséget nyújtott több tagállamnak a gázellátása biztosítására. Noha a partnerség és a korrektség jegyében Magyarország továbbra is így tesz, az első az ország és a magyar emberek energiaellátása marad - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Borítókép: Hidvéghi Balázs (MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában