Katatörvény

2022.07.19. 19:28

Hídfoglalós tüntetés: baloldali politikusok szerepét vizsgálhatja az ügyészség

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) indíthat nyomozást a baloldali politikusok által támogatott, múlt hét keddi hídfoglalás ügyében – derült ki a Mediaworks Hírcentrum birtokába jutott hatósági határozatból. Aznap baloldali politikusok kezdeményezésére a kata módosítása ellen tüntető tömeg a Margit hídra és az Erzsébet hídra is átvonult, ahol blokkolták a forgalmat, és mind az autók közlekedése, mind a tömegközlekedés leállt, emiatt pedig feljelentették az érintetteket.

Közérdekű üzem működése megzavarásának bűntettének gyanúja miatt indulhat nyomozás a politikusok és más, mentelmi joggal rendelkező személyek ügyében is eljáró Központi Nyomozó Főügyészségen több ellenzéki politikussal összefüggésben is – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma.

Az ügy előzménye, hogy a kata módosítása miatti, múlt hét keddi tüntetéssel és hídfoglalással összefüggésben Tényi István a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) tett feljelentést, a rendőrség ugyanakkor – ahogy az az áttételi határozatukban is olvasható – úgy ítélte meg, hogy a baloldali politikusok miatt ebben az ügyben kizárólag a KNYF vizsgálódhat, így a feljelentést – elbírálás céljából – nekik küldték meg.

Ismert, múlt hét kedden tüntetők tiltakoztak a fővárosban a kata módosítása ellen, a Kossuth téren gyülekezők később baloldali politikusok kezdeményezésére a Margit hídra és az Erzsébet hídra is átvonultak, amit blokkoltak, így mind az autósforgalom, mind a tömegközlekedés leállt.

A Facebookon előző este a parlament elé meghirdetett demonstráció résztvevői a Kossuth téren egyebek között a „Ne vedd el a katát!”, „Ne szavazd meg!” jelszavakat skandálták.

A téren megjelentek a Gyurcsány vezette baloldal képviselői, valamint több ellenzéki politikus is. Így Szabó Tímea, a villabotrányba keveredett Tordai Bence és Mellár Tamás a Párbeszéd frakciójából. Szintén feltűntek MSZP-s, momentumos, LMP-s, jobbikos és DK-s politikusok. A Momentum Mozgalom elnökének kezdeményezésére a parlament előtt tüntető tömeg a Margit híd irányába indult. Gelencsér Ferenc pártelnök hangosan biztatta a tömeget, hogy zárják le a Margit hidat.

Nem sokkal 11 óra után a tüntetők egy csoportja a híd pesti hídfőjénél akadályozta a forgalmat, az autók és a villamosok álltak. A tüntetők egy másik csoportja a híd közepét foglalta el a margitszigeti lejárónál. A rendőrök a helyszínen felszólították a tüntetőket, hogy ne akadályozzanak másokat a szabad mozgásban, és vonuljanak az úttestről a járdára. A rendőrség a közleményében be nem jelentett gyűlésnek nevezte az eseményt. A hatóság arról is beszámolt, hogy garázdaság miatt előállítottak egy férfit a Margit hídi tüntetésről, mert leköpött egy járőrautót.

Borítókép: Baloldali politikusok a múlt keddi katatüntetésen. Elöl Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Berki Sándor, és  Tordai Bence, a Párbeszéd képviselői, jobbra fehérben a szintén párbeszédes Jámbor András, hátul Hajnal Miklós (Momentum) (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában