Gigaberuházás

2022.07.21. 12:00

Hazánk és a Mercedes együttműködése újabb mérföldkőhöz érkezett (videó)

Magyarország a globális autóipari forradalom egy legfontosabb helyszíne lett világviszonylatban, ebben a stratégiában Kecskemétnek kulcsszerep jut – jelentette ki Szijjártó Péter Kecskeméten, a a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. beruházásának bejelentésén.

A két világgazdasági fejreállás sem tudta megakasztani a világ autóiparának a forradalmi megújulását, vagyis az elektromobilitásra történő áttérést. Mi úgy látjuk, hogy ez az áttérés az, ami jelenleg a legmeghatározóbb a világgazdaság átalakulása szempontjából. Ebből a rendkívül nehéz helyzetből azok az országok tudnak a legjobban kijönni, akik a legnagyobb autóipari vállalatok helyszíneivé képesek válni. Magyarország a globális autóipari forradalom egy legfontosabb helyszíne lett világviszonylatban

– fogalmazott Szijjártó Péter Kecskeméten, ahol bejelentették a Mercedes legújabb, 400 milliárd forint értékű beruházását: a német cég új gyártósorokkal bővíti magyarországi összeszerelő és karosszéria üzemét.

A beruházás értéke 400 milliárd forint, ez az idei esztendő eddig bejelentett legnagyobb beruházása Magyarországon

 – közölte Szijjártó Péter.

A tárcavezető  arról számolt be, hogy a fejlesztés nyomán az üzem képessé válik két új elektromos platform gyártására, így a vállalat magasabb kategóriájú és technológiai hozzáadott értékű típusok gyártását hozza hazánkba. Tájékoztatása szerint a projekt jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel és munkahelyteremtéssel fog járni, ezért azt az állam 14 milliárd forinttal támogatja. A Mercedes emellett képzési programot indít Kecskeméten, amihez a kormány ugyancsak pénzügyi hozzájárulást biztosít.

 

 

Beszédében nagy büszkeségnek nevezte, hogy a Mercedes kulcsfontosságú helyszínként tekint Magyarországra, hozzátéve, hogy az együttműködés elmúlt tizennégy éve sikertörténet mindkét fél számára.
Úgy vélekedett, hogy a mostani gigaberuházás is jól mutatja a magyar autóipar szárnyalását, ami nem politikai állítás, hanem tényekkel is alátámasztható: 

a szektor termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben 9400 milliárd forint, és a lendület nem csökkent, ugyanis ez a szám az idei év első öt hónapjában elérte a rekordnak számító 4500 milliárd forintot.

Rámutatott: a 155 ezer magyar embernek munkát adó ágazat 90 százalékos exporthányaddal dolgozik, Magyarország így, bár lakosságszám tekintetében csak 95. a világon, az autóipari kivitel terén a 20. helyen áll.
Kiemelte, hogy Németországon és Kínán kívül csak Magyarországon rendelkezik gyártási kapacitással mindhárom nagy német prémium autómárka. Kitért arra is, hogy hazánk a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, míg ezek exportjában a globális ranglista ötödik helyén áll. 

 Magyarország és a Mercedes együttműködése most egy újabb mérföldkőhöz érkezik. Egy hatalmas fejlesztés indul meg most itt, a Mercedes kecskeméti gyárában

–mondta a külügyminiszter.

Hozzátette, hogy Kecskemétnek kulcsfontosságú szerep jut abban, hogy hazánk a globális autóipari megújulás egyik  legfontosabb helyszíne lett. A város ezzel a gigaberuházással nagyot nyer, ugyanakkor Magyarország és Németország gazdasági együttműködése még tovább erősödik – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a kecskeméti gigaberuházás még tovább emeli a magyar-német kereskedelmi forgalmat, amely a tavaly rekordot döntve 60 milliárd eurót ért el.

Szijjártó Péter együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Christian Wolff gyárigazgatóval, Jörg Burzer termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági taggal és Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesterrel.

Új modellek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közölte, hogy a több mint 1 milliárd euró értékű beruházást a 2022-2026-os üzleti tervének megvalósítása keretében valósítják meg Kecskeméten. 

A beruházás fókuszában a gyártósorok további rugalmasabbá tétele, a digitalizáció és a fenntarthatóság van. 

A magyar állam és Kecskemét városa egyaránt támogatja a projektet. 
A kecskeméti gyár új modellek sorozatgyártásba történő integrálásával erősíti szerepét a globális termelési hálózatban. 

Az új MMA platform (Mercedes Modular Architecture) modelljeinek 2024-től, míg az MB.EA platform (Mercedes-Benz Electric Architecture) egyik tisztán elektromos modelljének sorozatgyártása 2025-től indul. 

Új összeszerelő- és karosszériagyártó-sor épül, amelyek mellett a felületkezelés és fényezés folyamata is teljesen megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd. 

Az első tisztán elektromos meghajtású autó a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, az EQB a felületkezelő üzemben, a karosszéria üzemben és az összeszerelő üzemben (2021. október) Forrás: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A szerelőüzem kompakt elrendezésével, rövidebb távolságokkal könnyebb anyagmozgást tesz lehetővé a nagyobb hatékonyság érdekében. Az új gyártósorok ellátását kizárólag zöldáram biztosítja majd, az energiaigény fedezésére nagyméretű napelemes rendszert telepítenek az üzemek tetejére.  
A közleményben Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: 

a Mercedes-Benz konszern új termékstratégiája és a modellek új elosztása biztosítja a kecskeméti gyár jövőjét. A kecskeméti üzem stratégiailag felkészülten áll a jövő kihívásai előtt, maximális rugalmassággal tud majd reagálni a változó vevői igényekre.
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. korábban nyilvánosságra hozott beszámolója szerint 2021-ben 3,1 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,4 milliárd euróval szemben; az adózás utáni nyeresége viszont nőtt: a 2020. évi 39,3 millió euró után tavaly 67,6 millió euró lett. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2021-ben több mint 135 ezer járművet gyártott, mintegy 25 ezerrel kevesebbet, mint 2020-ban.

 

Borítókép: Szijjártó Péter/Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában