Ukrán válság

2022.07.13. 06:56

Megindult az orosz offenzíva: négy irányból támadnak – frissül (videó)

140. napja nézi a világ döbbenten az orosz-ukrán háborút.

Cikkünk frissül!

Az oroszok stratégiai fontosságú várost ostromolnak

Oroszország és a Luhanszki Népköztársaság erői elérték az ukrajnai Szeverszk város határát – jelentette be Vitalij Kiszelev, a szeparatista erők tisztviselője

Kiszelev közölte, hogy elérték Szeverszk város határát és behatoltak a településre.

Hozzátette, hogy sikerült megfutamítani a várost védő egyes ukrán egységeket, véleménye szerint pedig a település hamarosan az orosz erők kezére kerül – írja az iz.ru.

Eldőlt Kalinyingrad sorsa

Litvánia be fogja tartani az Európai Bizottság (EB) iránymutatását és át fogja engedni területén az uniós szankciós listára került árukat Kalinyingrádba, amennyiben nem katonai célt szolgálnak – közölte szerdán a vilniusi külügyminisztérium.

A Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávéba nagyrészt Litvánia területén keresztül jutnak el Oroszországból az áruk Fehéroroszországon keresztül közúton és vasúton.

A teherforgalom azonban megszakadt miután a litván vezetés életbe léptette június 17-én a vonatkozó uniós szankciókat.

Az EB szerdai iránymutatása megerősítette, hogy a szankciókkal sújtott áruk orosz közúti tranzitja az uniós intézkedések értelmében nem megengedett, a vasúti közlekedésre vonatkozóan ugyanakkor nincs ilyen tilalom.

A tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e.

A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül – szögezték le.

Az orosz védelmi minisztérium által riportereknek szervezett túrán készített képen háborúban megsérült lakóház a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. július 13-án. Az orosz hadsereg május 20-án foglalta el teljesen Mariupolt.
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Heves harcok dúlnak Ukrajna keleti és déli részében

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzói hivatalok reggeli jelentéseiből készített összefoglalójában arról számolt be, hogy az orosz erők változatlanul heves támadásokat indítanak az ország déli és keleti részében, Harkiv és Donyeck térségében sok a sebesült és a halott.

A keleti országrészben lévő Harkov megyében az elmúlt nap alatt lakóházak és melléképületek dőltek romba az ágyúzások következtében, valamint tüzek ütöttek ki nyílt területeken.

A régióban öten szenvedtek sérüléseket. Donyeck megyében több település, köztük Avgyijivka, Toreck és Bahmut lakóövezeteit ágyúzták az orosz erők, a Kramatorszk melletti Kosztyantinyivka ellen pedig légitámadást hajtottak végre.

Az elmúlt 24 órában négyen haltak meg és nyolcan sérültek meg a régióban.

A javarészt orosz megszállás alatti, déli Herszon megyében pedig egyre több bejelentés érkezik az ukrán hatóságokhoz arról, hogy az oroszok helyi lakosokat raboltak el.

ENSZ: A legtöbb ukrajnai menekült egyelőre nem gondol a hazatérésre

A külföldre menekült ukrajnaiak kétharmada egyelőre nem gondol a hazatérésre – derült ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán ismertetett felméréséből.

A 4900 ukrajnai menekült megkérdezésével elvégzett felmérés szerint a harci tevékenység elcsitulásáig, illetve a biztonsági helyzet javulásáig inkább a befogadó országban maradnának.

Mindemellett a külföldön menedéket kereső ukrajnaiak jelentős hányada, különösen a nők és gyermekek reményüket fejezték ki, hogy valamikor majd visszatérhetnek hazájukba.

A legtöbb ukrajnai menekült mindenekelőtt Csehországban, Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában keresett menedéket.

Az ENSZ adatai szerint jelenleg több mint 5,6 millió ukrajnai menekült tartózkodik külföldön.

Az orosz hadművelet kezdete óta a 9,1 milliót is meghaladta azok száma, akik elhagyták Ukrajnát, mintegy 3,3 millióan közülük azonban már visszatértek.

Az orosz erők újra lőtték Mikolajiv megyét

Az orosz erők rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a dél-ukrajnai Mikolajiv megyét, az előzetes adatok szerint öt helyi lakos meghalt – közölte szerdán Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő szavai szerint a reggeli órákban 28 csapást mértek az orosz erők a régió több településére. A támadásokban károk keletkeztek egy kórházi épületben és lakóházakban.

A Zaporizzsja megyei kormányzói hivatal a Telegramon közölte, hogy déltájban az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre az azonos nevű megyeszékhely ellen, és találat érte a város egyik vállalatának épületét.

Az EU engedélyezi a szankcionált áruk nem katonai célú eljuttatását Kalinyingrádba

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki az uniós szankciók között szereplő áruk szállítására vonatkozóan, amely szerint Oroszország folytathatja a kalinyingrádi exklávéba tartó, szankcionált áruk vasúti tranzitját az Európai Unió területén keresztül mindaddig, amíg a szállított áruk nem katonai célt szolgálnak – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az iránymutatás megerősítette, hogy a szankcionált áruk orosz közúti tranzitja az uniós intézkedések értelmében nem megengedett, a vasúti közlekedésre vonatkozóan ugyanakkor nincs ilyen tilalom.

A tagállamoknak viszont ellenőrizniük kell, hogy a szállított áruk mennyisége az elmúlt 3 év átlagán belül marad-e azért, hogy megbizonyosodjanak, hogy a szállítás valóban az alapvető áruk iránti tényleges keresletet tükrözi a rendeltetési helyen, illetve azért, hogy az esetlegesen szokatlan szállítások nem a szankciók kijátszásra irányulnak-e.

A szankcionált katonai, valamint a kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek és technológiák tranzitja minden esetben és teljes mértékben tilos, a szállítási módtól függetlenül – szögezték le.

Gazprom: nem lehet garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését

A Gazprom orosz állami energetikai óriáscég azt közölte szerdán, hogy nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik „kritikus fontosságú létesítmény” biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését.

Kanada a múlt hét végén jelezte: úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezését, amely jelenleg a Siemens-csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében.

A Gazprom nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából – tudatta a vállalat közleményében, hangsúlyozva, hogy ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkoznia arról, képes lesz-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését.

Gázzal fűtött lakónegyed a németországi Frankfurtban 2022. július 12-én.
Fotó: MTI/AP/Michael Probst

Ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár szerdán épp arról adott ki közleményt, hogy üdvözli Kanada döntését, hogy visszajuttatják a turbinát Németországba. Kanada lépése „biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására” – fogalmazott Scholz.

A Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat gázvezetéken keresztül a terveknek megfelelően hétfőn leállították a szállítást a rendes évi karbantartási munkák miatt. A munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba. Európa attól tart, hogy Oroszország a karbantartás befejeztével nem indítja újra a gázszállítást, ami tovább súlyosbítaná a kontinens energiaválságát.

A sajtó megkeresésére a német gazdasági minisztérium nem kommentálta a Gazprom közleményét. A tárca szóvivője annyit közölt, hogy a karbantartást végző Siemens éppen felkészül arra, hogyan tudják majd a turbinaberendezést a lehető leggyorsabban visszaszállítani és az állomáson üzembe helyezni.

Rendkívüli: Négy irányból indított támadást Oroszország

A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Pushilin szerint négy irányból támadják az ukrán állásokat Donyeckben.

Pushilin közlése szerint a Donyecki Népköztársaság északi részén Szlovjanszk, Szeverszk és Artemovszk irányába folynak támadó hadműveletek, emellett délen pedig Vuhledar (Ugledar) felé igyekeznek előretörni a szeparatista köztársaság és az orosz hadsereg erői – írja a lenta.ru.

Ukrajna tagadja, hogy több vadászgépet is veszített a kiújuló harcokban

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy az orosz csapatok megsemmisítettek egy Szu-25-ös és egy Szu-24-es vadászgépet Ukrajna donyecki területei felett, továbbá szintén lelőttek egy Szu-25-ös és egy MIG-29-es harcigépet a déli, Mikolajiv környéki harcokban.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője tagadta a négy vadászgép elvesztését, szerinte az orosz állítás csupán háborús propaganda

írja a The Guardian.

Szünetelnek a béketárgyalások

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy jelenleg nincsenek béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, mert Oroszország továbbra is támadja Ukrajnát.

"Ukrajna célja, hogy felszabadítsuk a területeinket, visszaállítsuk a területi integritásunkat és szuverenitásunkat Kelet- és Dél-Ukrajnában. Mi ezt akarjuk elérni a tárgyalásokon" – mondta.

Az ukrajnai menekültek többsége haza szeretne térni

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának felmérése szerint az ukrajnai menekültek nagy része szeretne visszatérni a hazajábá. A háború óta 8,8 millió ember - főként nők és gyerekek - hagyták el Ukrajnát, és 3,3 millió fő már visszatért az országba.

A még Európa más országaiban tartózkodó menekültek 40%-a nyilatkozott úgy, hogy a következő hónapban szeretne hazatérni, amennyiben biztonságosabbak lesznek a körülmények. Sokan szeretnének újra találkozni a családtagjaikkal és barátaikkal, és nagyon aggódnak azokért, akik maradtak.

Bakhmutot bombázták az oroszok

Kedd éjszakától szerda reggelig bombázta az orosz hadsereg Bakhmut városát. Ez arra lehetett válasz, hogy az ukrán hadsereg az Egyesült Államoktól kapott HIMARS rakétarendszerrel támadta meg az orosz légierőt Luhanszkban.

Két település van ukrán irányítás alatt Luhanszkban

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint két település maradt ukrán irányítás alatt a régióban. „Az ukrán hadsereg továbbra is védi Luhanszk külső területeit, még két település van a kormány fennhatósága alatt” – írta a Telegramon.

Ennyi ukrán katona halt meg Oroszország szerint

Az orosz védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg legalább 425 ukrán katonával végzett, három repülőgépet és kilenc drónt lőtt le.

Az ukrán gabonaexportól tárgyalnak Törökországban

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint megérkezett az orosz delegáció Törökországba, ahol az ukrán gabonaexportról fognak tárgyalni. A tárgyaláson egy titkos helyszínen fog találkozni a török, az ukrán és az orosz katonai delegáció az ENSZ képviselőivel.

Több mint 26 ezren adtak be menedékkérelmet

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta a 2022. július 13. 6.00 órai adatok alapján eddig 26 702 menedékkérelmet regisztrált, ebből 13 176 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége továbbra is családos: édesanyák és gyermekeik. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 22 520 fő esetében született elismerő döntés.

Egy ember meghalt, öten megsérültek Harkovban

A harkovi kormányzó szerint legalább öt ember megsérült, egy pedig meghalt az előző napi orosz bombatámadásokban. A sérülteket jelenleg kórházban ápolják, állapotuk stabil.

Ennyi embernek segítettek a fővárosban

Az ukrajnai háború elől július 12-én 327 ember, köztük 101 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Több mint 11 200 ember érkezett Ukrajnából kedden

Magyarország területére 2022. július 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6356 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4846 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől 2022. július 12-én 327 ember, köztük 101 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Zelenszkij szerint Oroszországnak nincs bátorsága beismerni, hogy vesztett

Már nincs stratégiai erejük, karakterük, és nem értik, hogy mit csinálnak itt, a mi földünkön. Nincs egy jottányi bátorságuk sem ahhoz, hogy elismerjék a vereséget és kivonják csapataikat az ukrán területről – mondta Zelenszkij.

Spanyolország tankokat ad Ukrajnának

Tovább növekszik az ukrán haderő „sokszínűsége”.

Donyeckben felfüggesztették a halálbüntetésekre vonatkozó moratóriumot

Az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szakadárok kedden felfüggesztették a halálbüntetések végrehajtására vonatkozó moratóriumot. Gyenyisz Pusilin, a csak Oroszország és Szíria által elismert Donyecki Népköztársaság vezetője a nap folyamán írta alá az erről szóló rendeletet. Szavai szerint ugyanis az ukránok hatékonyan használnak drónokat légi felderítésre, majd pontos célzással lövik ki az orosz haditechnikai eszközöket.

Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte, ki, hogy az ukrán katonák sikeresen visszaverték az orosz hadsereg több támadását a Harkov megyei Dementyijivka közelében, és megállították az ellenséges erők előrenyomulását Donyeck megyében, Bahmut irányába.

A kijevi vezérkar a Facebookon az UNIAN ukrán hírügynökség szerint arról adott hírt, hogy újabb magas rangú orosz katonatisztek estek el Ukrajnában: három ezredesi rangú katona, egy gépesített lövészalakulat parancsnoka és két helyettese.  

Közben az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat Donyeck megyei részlege közölte, hogy már 43 holttestet emeltek ki Csasziv Jar településen annak az ötszintes lakóháznak a romjai alól, amelyet vasárnap ért orosz rakétatalálat. Az elhunytak között van egy kilenc év körüli kisfiú. Kilenc sérültet mentettek ki élve a romok alól. Eddig több mint 420 tonna megsemmisült házelemet takarítottak el, illetve szedtek szét, de a munkálatok még tartanak.

Borítókép: Az ukrán Hartia zászlóalj katonája a Harkiv közelében húzódó frontvonalon az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború alatt, 2022. július 12-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában