Variáció katára

2022.07.26. 13:39

Foodpanda: A hatályos jogszabályok szerint kívánunk működni

A hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint kívánunk működni – válaszolta a Mediaworks Hírcentrumának a kérdéseire Juhász István, a Foodpanda magyarországi ügyvezetője. A céghez azután juttatott el kérdéseket a Mediaworks Hírcentruma, hogy forrásaik szerint egyes futárcégek trükköznének a kata adónemmel.

A Mediaworks Hírcentruma úgy értesült, hogy a nagy ételkiszállító cégek kidolgoztak egy jogi megoldást, amellyel futáraik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályváltozása után is használhatnák a konstrukciót.

Értesüléseink szerint a futárok a megrendelő magánszemélyekkel állnának szerződéses kapcsolatban, a kiszállító céggel nem. Ennek azért van jelentősége, mert a jogszabályváltozások nyomán a katát használó vállalkozások a jövőben nem számlázhatnának cégeknek, csupán magányszemélyeknek.

Értesüléseink nyomán kérdésekkel fordultunk a Wolthoz és Foodpandához, amelyek jelenleg a legnagyobb futárcégek a piacon – írta a Hírcentrum.

A Wolt ügyvezető igazgatója azzal hárította kérdésünket, hogy először a futárokat fogják tájékoztatni arról, hogy milyen adózási konstrukciókat dolgoztak ki.

A Foodpanda, mint azt Juhász István, a cég magyarországi ügyvezetője kiemelte, továbbra is a hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint kíván működni.

Jelenleg vizsgáljuk a lehetőségeket. Az esetleges változásokról először futárpartnereinkkel fogunk majd kommunikálni, hogy egyéni helyzetük szerint meghozhassák a számukra legjobb döntést
– mondta el Juhász István.

Az ügyvezető válaszából az következik, hogy valószínűleg nem a Foodpanda vizsgálja annak lehetőségét, hogy futáraik továbbra is a kata szerinti adózást választhassák, némi trükközéssel. Az ugyanis kérdéses, hogy az adóhivatal mit szólna a fentebb említett konstrukcióhoz, vagyis ahhoz, hogy a futárok a megrendelőkkel álljanak szerződéses kapcsolatban.

A Foodpanda nem szervezett és ezután sem szervez résztvevőket a demonstrációkra – a futárpartnerek saját döntésük alapján vesznek részt az eseményeken és nyilvánítanak véleményt

– szögezte le a cég ügyvezetője. Hozzátette:

Megértjük minden katás adózó, így a futárpartnereink frusztrációját és aggodalmát is a jövővel kapcsolatban. Ezzel együtt, a demonstrációk nem okoztak és okoznak fennakadást a Foodpanda kiszállítási szolgáltatásában, sem a fővárosban, sem vidéken.

Borítókép: Egy foodpanda feliratú a megrendelt ételt melegentartó táskát viselő motoros ételfutár ételt szállít Zuglóban, fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában