Utolsó lehetőség

2022.07.04. 15:08

Fontos határidő közeleg a felsőoktatásba jelentkezőknek

A felvételizők július 7-ig pótolhatják a még hiányzó dokumentumaikat és egy alkalommal módosíthatják a megjelölt szakok sorrendjét a felsőoktatási felvételéli elektronikus rendszerében, az E-felvételiben – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal hétfői közleményében.

A jelentkezők a pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a Felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszer dokumentumok menüpontjában tölthetik fel, és ugyanott követhetik nyomon elbírálásukat is.

Nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt (így a 2022. május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem), a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve a 2006. február 1. után szerzett magyar oklevelet. Ezek adatait az Oktatási Hivatal az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszi át. Ha a felvételiző a jelentkezés után szerezte meg a nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia. Az idei érettségi eredmények pedig folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba.

A felvételizők  július 7-ig egy alkalommal módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, az E-felvételi sorrendmódosítás menüpontjában. A változtatások az elküldött kérelmek feldolgozása után jelennek meg az ügyintézési felületen. A sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet átrendezni vagy törölni, új képzés már nem rögzíthető.

A személyes adatok változását szintén július 7-ig jelezhetik a felvételizők az E-felvételi személyes adatok menüpontjában. Egyes személyes adatok módosítását (például névváltozás, állampolgárság változása) dokumentummal is igazolni kell.

Az idén külföldi középiskolában érettségizők vagy felsőfokú oklevelet szerzők számára a dokumentumbenyújtási határidő  július 13.

A határidőig benyújtott dokumentumok feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart.

A 2022 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 21-én hirdetik ki, és elsőként a Felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, már aznap sms-értesítést is kapnak az eredményről. A besorolási határozat – amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben – legkésőbb augusztus 5-ig az E-felvételi hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amiről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában