Látogatás

2022.07.28. 12:36

Ferenc pápa Québecben is a kanadai őslakosok nehéz helyzetére figyelmeztetett

A kanadai őslakosok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet Ferenc pápa helyi idő szerint szerdán Kanadában, miután a héten bocsánatot kért a katolikus egyház őslakosokkal szembeni korábbi bánásmódja miatt.

 

Látogatása québeci állomásán Justin Trudeau kanadai miniszterelnökhöz és a tartományi kormányhoz intézett beszédében a pápa azt mondta: az őslakosokat a mai napig is súlyos igazságtalanságok érik a világ egyik leggazdagabb országában.

Égbekiáltó, hogy a gazdasági fejlődés eredményezte jólétből nem részesül a társadalom minden szegmense

 – fogalmazott, rámutatva arra, hogy az országban még mindig sok hajléktalan és más, szegénységben élő ember szorul segítségre, egyebek között az egyházéra is.

Kiemelte az őslakosok iskolázottságának alacsony mértékét, valamint azt is, hogy sokuknak még mindig lakhatási nehézségeik vannak, és nehezebben jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz.

Múlt héten kezdődött kanadai látogatása során 

a pápa hivatalosan is bocsánatot az egyház szerepéért Kanada egykori "romboló" asszimilációs politikájában. 

Nevezetesen abban, hogy az állam bentlakásos iskolákba kényszerítette az őslakosokat, így akarta beolvasztani őket a keresztény társadalomba, de ezzel felszámolta kultúrájukat, elszakította egymástól a családokat, és egész nemzedékeket sodort a társadalom peremére, máig érezhetően.

Kanadában 1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Sok gyermek éhen halt, verték őket, és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság "kulturális népirtásnak" nevezett.

Borítókép: Ferenc pápa pápamobilján Québecben 2022. július 27-én. MTI/AP/The Canadian Press/Bernard Brault
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában