Káosz a fővárosban

2022.07.13. 07:27

Tarlós: Budapesten irracionális döntések születnek

Budapestnek a jelek szerint működési forráshiánya van, amit a baloldali városvezetés ígéretei és vágyai ellenére sem lehet európai uniós forrásokból finanszírozni – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Tarlós István, aki szerint Karácsony Gergely kaméleonpolitikát folytat, amit jól jellemez tegnapi, a hídfoglalók melletti villámgyors kiállása is. A korábbi városvezető kifejtette: főpolgármesterként neki soha nem jutott volna eszébe, hogy külföldi polgármesterekkel konspiráljon a magyar kormány ellen.

– A forgalomszervezés kényes téma, különösen akkor, ha hidakat zárnak le – reagált Tarlós István korábbi főpolgármester arra, higy kedden tüntetők a forgalom blokkolásával tiltakoztak a fővárosban a KATA módosítása ellen – írja a Magyar Nemzet

Mint kiderült, a Kossuth téren gyülekezők később ellenzéki politikusok kezdeményezésére a Margit és az Erzsébet hidakat állták el részben vagy egészben, mire Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi médiában a törvénytelen akció mellé állt, és türelmet kért a budapestiektől.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy bár a tiltakozók konkrét motivációit nem ismeri, azt viszont semmiképp sem tartja jó ötletnek, ha hidakat zárnak le, mert annak beláthatatlan következményei lesznek. 

– Nem vagyok híve a hirtelen véleményalkotásnak – emelte ki, ugyanakkor Tarlós István szerinte az sem jó üzenet, hogy a jelenlegi főpolgármester, feltételezhetően pusztán politikai megfontolásból, gyanús gyorsasággal állt a tiltakozás mellé.

Elhúzódó beruházások

Nem csak törvénytelen tüntetések kapcsán kéri a budapestiek türelmét a főpolgármester: többször volt már szó beruházásokról, például a Lánchíd vagy a Blaha Lujza tér felújításáról, amelyet még az előző városvezetés készített elő, tervezett meg és indított el, de a jelenlegi még mindig nem tudta befejezni, miközben óriási forgalmi dugók bénítják a fővárost. Tarlós István szerint a városvezetés egyik legnagyobb hibája, hogy talán Tüttő Kata jelenlegi MSZP-s főpolgármester-helyettes kivételével nem nagyon ismerik és nem is nagyon értik a beruházásokat.

– A jelentősebb projekteket valóban mi indítottuk el, a problémát az okozza, hogy időben nem szervezik össze ezeket a munkákat. Erről nem a jelenlegi kivitelező tehet, ők dolgoznak a saját szerződésük szerint

– tette hozzá a volt főpolgármester. Mint fogalmazott, a rakpart lezárásánál sincs semmi koncepció abban, hogyan tervezik az átmenő forgalmat átterelni. Szerinte az az elgondolás, hogy onnan akarják beterelni a forgalmat a belvárosba, ez még a városvezetés zöldfilozófiájának és a józan észnek is is teljesen ellent mond. 

– Eszelős értelmezése egy politikai filozófiának – emelte ki, hozzátéve: nem véletlen, hogy a rakpart lezárását a különböző szakmai szervezetek sem értik.  Tarlós István úgy fogalmazott: szó szerint dilettantizmus – vagy politikai megfontolás – érzékelhető a vezetésnél, nincs magyarázat arra, hogy például a Lánchíd felújításával miért vártak vagy másfél évig.

– Karácsony Gergely szociológus, és nem tudni, ki segítene neki abban, hogy a jelenlegi kaotikus helyzeteket elkerüljék. Minden nagyobb közterületi munka okoz fennakadásokat, de egy szabályos káosz azért más, mint ami most van

– jegyezte meg.

Nagypolitikai átjáróház

– Udvariasabbnak tartom, ha nem mondok semmit Gy. Németh Erzsébetről – jegyezte meg a volt városvezető annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben furcsa mozgások történtek a Városházán: a korábbi DK-s főpolgármester-helyettes a parlamentben folytatja, helyére pedig a liberális Bősz Anett került, miközben a Demszky-érához hasonlóan csatatér lett a főváros. A főpolgármester vezetési stílusáról azonban Tarlós Istvánnak megvan a véleménye. 

– Én más rendszerben gondolkodom, ugyanakkor ismerem az önkormányzati törvényt, a főpolgármester hatásköreit, és ma hatásköri túllépéseket észlelek – fogalmazott.

Karácsony kaméleonpolitikája

A főváros pénzügyi helyzetére kitérve Tarlós István úgy véli, hogy az kívülről átláthatatlan. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy még mindig nem tudni, mi lett sorsa annak a kétszázmilliárd forintnak, amelyet ők hagytak a kasszában 2019-ben. Szerinte mindent nem lehet a pandémiára fogni. Mint mondta, Karácsonynak az az elképzelése, hogy az uniótól hamarjában jelentős pénzügyi forrásokat kap a főváros, jelenleg illúzió.

– Az unió malmai a világon a leglassabban őrölnek, és ráadásul az EU szabályai szerint nincs is mód egy város működését finanszírozni, csak fejlesztésekre adnak támogatást

– emelte ki Tarlós István, aki hangsúlyozta: Budapestnek a jelek szerint működési forráshiánya is van, aminek kialakulásában a jelenlegi főpolgármester sem ártatlan.

– A főpolgármester a kormánnyal most mintha kaméleonpolitikával kísérletezne 

– fogalmazott Tarlós István, aki szerint ugyan látszik, hogy Karácsony Gergely újabban próbál megengedőbb hangot használni a kormánnyal szemben, ugyanakkor ez hiteltelen, amit a már említett, keddi illegális tüntetés melletti villámgyors kiállása is bizonyít.

Borítókép: A korábbi főpolgármester szerint a rakpart lezárása a józan észnek is ellentmond / Ripost /  Bánkúti Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában