Rajtaütés

2022.07.20. 16:52

Az FBI is vizsgálja a pozsonyi maffia rajkai raktárában talált fegyvereket

A Bécsben megtelepült mexikói és román drogkartelekkel együttműködő pozsonyi maffia utáni szlovákiai nyomozás egyenesen Rajkára vezetett. Itt a szerb származású Dusan Skondrics birtokán hatalmas fegyverarzenálra bukkantak a TEK műveleti egységeivel megtámogatott magyar nyomozók. A Magyar Nemzet most azt írja: a jelenlegi adatok szerint az illegális fegyverek nem ukrajnai "segélyfegyverek".

Az elmúlt 25 év legnagyobb fegyverraktárát számolta fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) július 12-én – jelentette ki Boross Zoltán ezredes, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője mai sajtótájékoztatóján. A Magyar Nemzet szerint Boross ezredes arról a múlt heti rajkai rajtaütésről beszélt, amiről a Mediaworks Hírcentrum két napja írta meg: nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le egy szlovák állampolgár rajkai birtokán.

A fegyverek eredetét az FBI is vizsgálja, ám azok a jelenlegi információk szerint nem ukrajnai "segélyfegyverek" – írja a lap.

A mai nemzetközi sajtótájékoztatón a Magyar Nemzet szerint hivatalosan is közölték a két napja lapban is megírtakat, miszerint a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatal (LKA NÖ) és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a közös "Parketár" műveletsorozatban múlt héten számos elfogást és kutatást hajtott végre. 

Azt írják, Szlovákiában elfogták a Fradi ma esti BL-ellenfele,  a Slovan Bratislava labdarúgó klub biztonsági főnökét és testérét is. A biztonsági főnöket múlt csütörtökön el is bocsájtotta a sportklub.

Rajka külterületén az ismert MMA-harcos és edző, Ilja Skondrics testvérét, a szerb származású, 37 éves Dusan Skondricsot  fogta el a TEK és az NNI; Skondricsot le is tartóztatta a bíróság, miután a KR NNI munkatársai összesen 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 000 lőszert, 285 tárat, valamint több mint 7,5 kg robbanószert foglaltak le a Rajka külterületén található birtokán.

Eddig 28 lőfegyver eredetét ismerik - írja a lap az osztályvezető közlése nyomán, hozzátéve: jelenleg nincs információ arról, hogy bármelyik is az ukrajnai háborús zónából vagy az Ukrajnába érkező fegyverszállítmányokból származna. A fegyverek útját a gyártástól a végső felhasználókig vizsgálják az Europol, az európai társhatóságok, valamint az FBI bevonásával.

Július 12-én egy időben csapott le a NAK, a KR NNI és az LKA NÖ  Pozsonyban és környékén, Rajkán és Mosonmagyaróvárott, valamint Bécsben. Szlovákiában hét, Bécsben három, Magyarországon kettő házkutatást tartottak. Több mint három kilogramm kokaint, nagy mennyiségű marihuánát és peritint (ampfetamin), 300 ezer euró készpénzt, aranylapkákat, aranyékszereket foglaltak le, valamint Rajkán nagy mennyiségű fegyvert, lőszert, robbanóanyagot.

A drogügynek 16 gyanúsítottja van, melyből hét főt a szlovák, négyet az osztrák hatóságok letartóztattak.

A Magyar Nemzet szerint valamennyiüket szervezett bűnözői csoport működtetésével, kábítószerrel, pszichotróp anyaggal való visszaéléssel, különösen nagy mennyiségre elkövetett kábítószer tartásával és kereskedelmével gyanúsítják.  A NAKA igazgatója szerint amennyiben a bűncselekményeket a bíróság bizonyítottnak találja

az elkövetőket 20 - 25 évre, de akár életfogytiglani fegyházra is ítélhetik.

A banda bizonyítottan 2016-tól több mint 100 kilogramm kokaint adott el Pozsonyban és a pozsonyi régióban dílereken keresztül.

A teljes cikket ITT olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában