Ideológiai okok

2022.07.06. 10:51

Az Európai Parlament megfosztaná Magyarországot az uniós forrásoktól

Az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától – áll abban az EP-s jogállamisági jelentésben, amit az „új Sargentini”, a szintén baloldali Gwendoline Delbos terjesztett elő. A dokumentum jövő héten kerül a LIBE bizottság elé és ősszel tárgyalhatja a plenáris. A tervezet nemcsak csúsztatásokkal és félinformációkkal terhelt a magyar közjogi kapcsán, hanem nyíltan mutatja, hogy az EP balliberális politikusai politikai árukapcsolással is foglalkoznak – írja közleményében az Alapjogokért Központ.

Az eddig is nyilvánvaló volt a jogállamisági eljárás kapcsán, hogy ideológiai okok miatt kötnek össze politikai és jogi ügyeket, de most sokkal veszélyesebb vizekre eveztek. A Delbos (Sargentini 2.0) jelentés ugyanis – túllépve az EP hatáskörein – kifejezetten arra utasítaná a bizottságot, hogy vonja meg Magyarországtól az uniós Helyreállítási Alapból hazánknak jogszerűen járó forrásokat.

Az EP ezzel szembemenne a többi érintett elmúlt időszakban mutatott törekvéseivel, hiszen a magyar kormány és az Európai Bizottság kifejezetten az irányba tett lépéseket, hogy a megállapodás minél előbb létrejöjjön.

Annak elérése ugyanis nemcsak magyar, de összeurópai érdek, hiszen az elhibázott szankciós politika miatt súlyosbodó háborús infláció és gazdasági válság enyhítése az egész uniónak kiemelten fontos – ezért az EP újabb javaslata nem az általuk szavakban sokat hangoztatott integrációt, hanem sokkal inkább a dezintegrációt szolgálja. A politikai motiváció ugyanakkor bizonyos szempontból „érthető”, ugyanis az elérhető információk szerint a jelentéstervezetet – benne az uniós források megvonását – a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) képviselőivel, valamint az OSF magyar ágenseinek közreműködésével készítették elő.

Borítókép: Gwendoline Delbos (Fotó: YouTube/EU Debates | eudebates.tv)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában