Kincset érő biznisz

2022.07.30. 10:27

Amerikaiak vásárolják fel az ukrajnai termőföldet

Ukrajnában tavaly július 1-jén lépett életbe az új földtörvény, mellyel megszűnt az adásvételt tiltó moratórium. A reformot a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte, cserébe egy újabb hitelcsomagért. Az ukrán termőföldek majdnem harmada azóta amerikai kézbe került. Korábban Kína is kivette már a részét a kincset érő ukrán feketeföldből – írja az Australian National Review című lap nyomán a V4NA Hírügynökség.

Kincset érő feketeföld

Ukrajna teljes területének 55 százaléka szántóföld. Nem is akármilyen: a zsíros, gazdag termőrétegű földek óriási mezőgazdasági értéket képviselnek. Sokáig azonban csak bérelni lehetett ezeket. Az ukrán kormány még 2001-ben fogadta el a földek adásvételére vonatkozó moratóriumot, amit utána még tízszer meghosszabbított. Azok a gazdák, akik csak aprócska földdel rendelkeztek, melynek művelése nem volt jövedelmező, inkább bérbe adták a területet. A kisbirtokok így nagy mezőgazdasági vállalatok befolyása alá kerültek, akik apró pénzért cserébe használták az értékes feketeföldet.

Változást 2021. július 1-je hozott, amikor a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására feloldották a korábbi moratóriumot, és így újra lehetőség nyílt a földek adásvételére. A Zelenszkij-kormány földprivatizációba kezdett, és lehetővé tette a termőföldek vásárlását Ukrajnán kívüli gazdasági szereplők számára is. Az árak gyorsan megugrottak, a korábbi 2 500 dollárról tízezerre emelkedtek hektáronként, ami még mindig igen kedvező, ha figyelembe vesszük a terület kiváló minőségét.

Az Egyesült Államok kezében Zelenszkij talicskája

A reform óta eltelt egy évben három, amerikai tőkével rendelkező nemzetközi konzorcium vált a legnagyobb felvásárlóvá Ukrajnában. Az Australian National Review azt írja, ez a három multi összesen 17 millió hektárnyi termőföldet vásárolt fel, ami az ország területének 28 százalékát, vagyis majdnem egyharmadát jelenti. A három óriásvállalat a Cargill, a Dupont és a Monsanto. A portál cikke úgy fogalmaz, a marionettbábúként működő ukrán kormány lehetővé tette három amerikai vállalatnak, hogy több termőföldet vásároljon meg, mint amennyi egész Olaszországban található. Azt is kijelentik, hogy az ukrán föld többé már nem az ukránoké.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Dnyipro, 2022. július 9. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetõkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Forrás: Ukrán elnöki sajtószolgálat

Pedig korábban maga Volodimir Zelenszkij nevezte rémtörténeteknek azokat a meséket, mely szerint kínaiak, arabok vagy földönkívüliek „talicskázzák majd el” az ukrán földet.

Kína már korábban bebiztosította helyét

Nem az Egyesült Államok az első, aki szemet vetett az ukrán termőföldre. A Wall Street Journal korábbi cikke szerint Kína már 2013-ban fél évszázadra szóló bérleti szerződést kötött a legjobb ukrajnai termőföld kilenc százalékára, ami az ország teljes területének öt százalékát jelenti.

Hogy milyen jó üzlet a termőföld vásárlása, azt már korábban Soros György is megállapította

SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Forrás: CLEMENS BILAN

A milliárdos azt mondta:

Meggyőződésem, hogy korunkban az egyik legjobb befektetés a szántóföld

– nyilatkozta Soros, aki maga is nagy területeket vásárolt korábban, és sok spekuláns követte példáját.

Az ukrán termőföldek szerepe egyébként globális élelmezési szempontból is kulcsfontosságú. Ukrajna ugyanis az egyik legfontosabb agrárexportőr: a globális kukorica mennyiségének 16, a búzának pedig 12 százaléka innen származik – írja a V4NA.

Borítókép: Árpát aratnak a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. Fotó: MTI/EPA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában