Előállítottak a rendőrök egy férfit

2022.07.12. 13:06

A baloldal által szervezett tüntetésen hatszáz ember próbálta megbénítani a fővárost

Tüntetők tiltakoznak a fővárosban a kata módosítása ellen, a Kossuth téren gyülekezők később ellenzéki politikusok kezdeményezésére a Margit hídra is átvonultak kedden délelőtt, ahol blokkolták a forgalmat – közölte az MTI tudósítója a helyszínről. A tiltakozók között számos baloldali politikus feltűnt, így a százmilliós villabotrányba keveredett Tordai Bence is.

A Facebookon előző este a parlament elé meghirdetett demonstráció résztvevői a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoznak. A törvényjavaslatot kedden tárgyalja és fogadhatja el az Országgyűlés. Ismert: a kormány hétfőn benyújtotta az új katatörvényt. A Kossuth téren egyebek között „Ne vedd el a katát!”, „Ne szavazd meg!” jelszavakat skandálták.

A téren megjelentek a Gyurcsány vezette baloldal képviselői, valamint több ellenzéki politikus is. Így MSZP-s, momentumos, LMP-s, jobbikos, DK-s és párbeszédes ellenzéki politikusok, köztük a százmilliós villaépítési botrányba keveredett Tordai Bence is. A Momentum Mozgalom elnökének kezdeményezésére a parlament előtt tüntető tömeg a Margit híd irányába indult. Gelencsér Ferenc pártelnök hangosan biztatta a tömeget, hogy zárják le a Margit hidat. 

Nem sokkal 11 óra után a tüntetők egy csoportja a híd pesti hídfőjénél akadályozta a forgalmat, az autók és a villamosok álltak. A tüntetők egy másik csoportja a híd közepét foglalta el a margitszigeti lejárónál. A rendőrök a helyszínen felszólították a tüntetőket, hogy ne akadályozzanak másokat a szabad mozgásban, és vonuljanak az úttestről a járdára. A rendőrség közleményében be nem jelentett gyűlésnek nevezte az eseményt.

Garázdaság miatt előállítottak a rendőrök egy férfit a Margit hídi tüntetésről, mert leköpött egy járőrautót - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a Police.hu oldalon.

Kora délután a tüntetők az Erzsébet hídra is felvonultak, akadályozva a forgalmat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a tüntetők irányonként egy-egy forgalmi sávot foglalnak el.

A tüntetők mellé állt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. A politikus Facebook-oldalán reagált a rendőrség közleményében be nem jelentett gyűlésnek nevezett, forgalomakadályozó demonstrációval kapcsolatban. Karácsony Gergely bejegyzésében azt írta:

 Megértem a tüntetők dühét. A kormány – minden ígéretét megszegve – statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő nélkül akarja átalakítani a mikrovállalkozók legnépszerűbb adózási formáját. Brutális adóemelés ez: adóév közben többszázezer embernek emelkedik ötszörösére az adóterhe, miközben persze a Fidesz oligarchiái továbbra is extraprofitot zsebelhetnek be a kaszinóikból. Az érthető és indokolt tiltakozás miatt Budapest közlekedése az elmúlt órákban jelentősen lelassult. Munkatársaink mindent elkövetnek azért, hogy a szabad politikai véleménynyilvánítás az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást ne okozzon a városban. Kérem, és köszönöm a budapestiek megértését és türelmét!

– üzente a főpolgármester a budapestieknek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában