Svédország

2022.06.03. 10:23

A rendőrtiszt szerint nem lehet megfékezni az agresszív migránsbandákat

A rendfenntartó erők csupán arra törekszenek, hogy a csoportosan elkövetett, halált okozó cselekményeket megakadályozzák.

Magnus Sjöberg, a Nemzeti Taktikai Tanács vezetője egy nemrég nyilvánosságra hozott interjúban kijelentette, hogy a rendőrség nem tudja legyőzni a svédországi bandákat – és nem is törekszik rá. Sjöberg az 1990-es évek óta a bűnbandák ellen dolgozik, ennek kapcsán merült fel a súlyos probléma – írja a V4NA.

A rendőrfőnök kritizálta azokat a politikusokat is, akik rendszeresen azt hangoztatják, hogy a bandákat fel kell számolni. Véleménye szerint a politikusok nem értik, hogy a hatóságoknak nem tartozik a feladatai közé a bandák megfékezése.

Nem lehet megfékezni őket és nem is ez a célunk. Nem akarok olyan szavakat használni, mint összetörni, legyőzni vagy eltiporni, mert itt nem erről van szó. Egy csoportot nem lehet szétzúzni. A bűnözés és a bandák létezni fognak. Amit mi próbálunk tenni, az a bandák által elkövetett halált okozó csoportos erőszak csökkentése

– mondta Sjöberg.

Nemrég Christoffer Bohman, Södermanland település rendőrfőnöke arra figyelmeztetett, hogy a svéd rendfenntartó erők elvesztették a bandabűnözés elleni csatát, és kezd kicsúszni a kezükből az irányítás. Bohman nincs egyedül a rendőrség állományán belül, aki azt hangoztatja, hogy a hatóság elvesztette az ellenőrzést bizonyos régiók felett, ahol a bűnöző bevándorlókból álló bandák átvették az irányítást, és nem hajlandók betartani a helyi illetve az állami törvényeket. Peter Torstensson rendőr úgy véli, hogy Svédországban hamarosan nem több száz no-go zóna lesz, hanem az egész ország egyetlen nagy veszélyeztetett területté válik.

A migránsok által elkövetett csoportos erőszakra jó példa az az eset, amikor három bevándorló elrabolt egy 15 éves svéd lányt, akit brutálisan megvertek és megkínoztak. A migránsok a hajánál fogva húzták a földön, többször leköpték, majd letépték a ruháját és cigarettát nyomtak el rajta. Eközben folyamatosan ütötték és rugdosták a svéd kislányt, a fejét pedig egy fa törzséhez csapkodták. Mindezt videóra vették a támadók és megfenyegették, hogy ha feljelentést tesz a rendőrségen, akkor nyilvánosságra hozzák a felvételeket.

A lányt végül a helyi lakosok mentették meg, miután meghallották a segélykiáltásait és kihívták a rendőrséget. Johanna Strid ügyész szerint féltékenység vagy irigység lehetett a bevándorlók indítéka. A bántalmazott lány két támadót is ismert.

A brutális támadás mindhárom résztvevője Svédországban született, egyikőjük marokkói és török nemzetiségű, a másiknak latin-amerikai felmenői vannak, míg a harmadik egy bűnözőkből álló roma családban nőtt fel. Később kiderült, hogy egy negyedik migráns is részt vett a támadásban, de ő még nem töltötte be a 15. életévét, amikor a bűncselekményeket elkövették, ezért nem lehet büntető eljárást indítani ellene. Az egyik megvádolt fiatal anyja kábítószerfüggő, az apját pedig több súlyos bűncselekményért, többek között rablásért és csalásért ítélték el.

Az illegális bevándorlók sok esetben ok nélkül támadnak rá a békés helyi svédekre. Nemrégen fényes nappal Luleå településen próbálta meg halálra késelni áldozatát egy erőszakos migráns. A helyiek szemtanúi voltak a gyilkossági kísérletnek. A videófelvételeken egy maszkos férfi látható, amint több késszúrást ejt az áldozatán és megpróbálja elvágni a torkát.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában