Tengernyi aggodalom

2022.05.13. 16:55

Megvétózhatja a finnek és a svédek NATO-csatlakozását Törökország

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken újságíróknak kijelentette: Törökország számára nem lehetséges, hogy pozitívan tekintsen Finnország és Svédország NATO-csatlakozási terveire, és Ankara adott esetben arra használhatja saját NATO-tagságát, hogy megvétózza a két skandináv ország felvételét a katonai szövetségbe.

"Figyelemmel kísérjük a Finnországgal és Svédországgal kapcsolatos fejleményeket, de egyelőre nincs pozitív véleményünk róluk" - szögezte le a török államfő.

Ankara terrorista csoportként tekint a törökországi Kurdisztáni Munkáspártra (PKK), Erdogan elnök pedig azzal vádolta meg Helsinkit és Stockholmot, hogy "terrorista szervezeteknek ad otthont", amikor befogadja a PKK és más szervezetek tagjait.

A török elnök úgy fogalmazott: Svédország és Finnország NATO-csatlakozása "hiba lenne", pontosan olyan hiba, mint amilyen Görögország 1952-es felvétele volt, és ő (Erdogan) "nem szeretné, hogy ismét ugyanazt a hibát kövessék el".

Ankara szerint Görögország a NATO-tagságát Törökország törekvései ellen használta.

Mindeközben a svéd kormány pénteken biztonságpolitikai jelentést tett közzé, amelyben úgy értékeli a helyzetet, hogy Moszkva is negatívan fog reagálni a skandináv ország esetleges NATO-csatlakozására, és számos ellenintézkedést kezdeményezhet.

Ezek között szerepelhet kiber- és hibridtámadások indítása Svédország ellen, a svéd légtér vagy a svéd felségvizek megsértése, illetve olyan támadó jellegű fellépés, mint például az atomfegyverekkel történő stratégiai fenyegetődzés.

Jelentésében a svéd kormány úgy véli: bár az ukrajnai háború korlátozza Moszkva lehetőségeit más országok megtámadására, ennek ellenére Oroszországnak megvan a képessége arra, hogy korlátozott számú támadó lépést tegyen olyan országokkal szemben, mint Svédország.

A kormányjelentés biztonságpolitikai részét, amely nem tartalmaz ajánlást arra vonatkozóan, hogy Svédország csatlakozzék-e a NATO-hoz vagy sem, pénteken mutatták be a svéd parlamentben.

A Riksdag épületében Ann Linde svéd külügyminiszter rámutatott: "nem lehet kizárni a Svédországgal szembeni fegyveres támadást sem", majd felhívta a svéd törvényhozók figyelmét a NATO-tagság jelentette biztonsági garanciákra.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök és kormánya a kormányjelentés alapján hozza meg végleges döntését a nyugati katonai szövetséghez való csatlakozásról.

A kormányzó svéd szociáldemokrata párt várhatóan vasárnap hozza nyilvánosságra döntését a kérdésben.

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön Helsinkiben jelentette be hivatalosan, hogy Finnország a lehető leggyorsabban kéri felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, és Svédország várhatóan követni fogja keleti szomszédja példáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában