Kérdések

2022.04.01. 13:13

Axióma: NATO vagy európai hadsereg? (videó)

NATO vagy európai hadsereg? Lehetséges mindkettő? Vagy ez a kérdés értelmetlen, pont a NATO létezése miatt? Az Axióma új videójában készített részletes elemzést a kialakult kérdésekről.

Az orosz–ukrán háború újra felszínre hozta ezeket a kérdéseket és a válaszok talán sosem voltak még ennyire fontosak.

A nyugati világ hadseregeit nem éppen a legjobb formájukban érte ez a háború.

– emelte ki az Axióma.

Ez európai országok védelmi kiadásai szinte kivétel nélkül alacsonyak voltak az elmúlt évtizedekben. Ezzel párhuzamosan viszont egyre többet hallhattuk politikai vezetőktől egy európai hadsereg ötletét.

A konzervatív fiatalokból álló médium hozzáteszi: És ennek a NATO nem különösebben örült.

Válaszul Jens Stoltenberg főtitkár még 2021 szeptemberében egyértelművé tette, hogy üdvözli az európai kezdeményezéseket, de azok sosem helyettesíthetik a NATO-t.

Az Axióma arra hívja fel a figyelmet, hogy orosz–ukrán háború mindent megváltoztatott.


Elérkezett volna az európai hadsereg nagy pillanata? Vagy inkább a NATO-val kéne Európának végre komolyabban foglalkoznia?

A nap végén a kérdés ugyanaz és az elmúlt évtizedekben még sose volt ennyire aktuális: ha egy háborús konfliktus begyűrűzne a kontinensre, képes lenne Európa magát összehangoltan megvédeni? És ha igen milyen rendszerben és hogyan? – tette fel a kérdéseket az Axióma.

A videóban emlékeztetnek arra, hogy a napokban, 2022. március végi NATO- és EU-csúcsokon merültek fel új ötletek, de hatékonyan cselekedni az EU tagállamai nemzeti és NATO-szinten lesznek képesek.

A magát minden konfliktustól távolinak gondoló Európa képe összeomlott, ezt mi sem mutatja jobban, hogy sok, korábban elképzelhetetlen lépés született.
Ebből talán a legkirívóbb, hogy még Németország is százmilliárd euróból kezdett el fegyverkezni.

Az Axióma érveléseinek zárásaként figyelmeztet arra is, hogy valami úgy tűnik, hogy már száz éve változatlan: Európa védelme az Egyesült Államok nélkül jelenlegi tudásunk szerint elképzelhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában