Vidékfejlesztés

2022.03.16. 19:46

Erősíti a települések közötti összefogást a Magyar falu program

A Magyar falu program erősíti a települések közötti összefogást, hozzájárul a népességcsökkenés megállításához, a népesség növekedéséhez; ma már számolnak ezzel a lehetőséggel a kistelepülések – mondta a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögön.

Gaal Gergely a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban a szolnoki agglomeráció kistelepüléseinek polgármestereivel konzultált. Ezt követően sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 2019-ben indult Magyar falu program célja a kistelepülések felemelése, erősítése.

Hozzátette: Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületében is „igen jó” úton jár a program, amely „a magyar kormány vidékfejlesztési, településfejlesztési politikájának az egyik zászlóshajója”.

Gaal Gergely beszámolt arról, hogy a megyében 5 milliárd 273 millió forint értékű fejlesztés valósult meg elmúlt években, és megjegyezte, olyan beruházások jöttek létre, amelyekre a program nélkül több évtizedet kellett volna várni. Csak a pályázati alprogramokat és a falusi civil alap pályázatait figyelembe véve több mint 1 milliárd 580 millió forint értékű fejlesztés történt a megye 1-es számú választókerületében.

A miniszteri biztos kiemelte: gyarapodik a magyar vidék és javul az ott élő emberek életminősége.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője és Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje az eseményen a Magyar falu program egyik fontos eredményének nevezte a települések jövőképének nagymértékű fejlődését. Beszámolt arról, hogy a programnak köszönhetően a választókerületben eddig 117 projektben mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés valósult meg.

Kállai Mária elmondta: a magyar vidék megtartó ereje erősödött a programnak köszönhetően. Hozzátette: a Magyar falu programmal szoros kapcsolatban van a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és egyéb pályázati lehetőségek is. Példaként említette, hogy a Magyar falu programban lehetőség volt a többi között orvosi eszközök beszerzésére, közösségi terek megújítására és intézményi infrastruktúrafejlesztésre.

A képviselő bízik abban, hogy az április 3-i választás után folytatódhat a Magyar falu program, erősítve a vidék megtartó erejét.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke arról beszélt hogy a megyében a TOP hatékony kiegészítője a lakosság életminőségét még tovább javító Magyar falu program. Ennek révén számos olyan fejlesztés valósult meg, amely európai uniós forrásból nem vagy nagyon nehezen, illetve számos más program „egybeolvasztásával” történhetett volna csak meg – fűzte hozzá.

Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta: tavaly a megyében csaknem 50 kilométernyi szakaszon mintegy 7 milliárd forint értékű felújítás történt. Idén csaknem 20 milliárd forintból mintegy 80 kilométeren várható felújítás a közútkezelő megyei úthálózatán.

Szólt arról, hogy a Magyar falu programon belül 2,6 milliárd forintból mintegy 10 kilométer utat terveznek felújítani a megye 1-es számú választókerületében. Hozzátette, a fejlesztések folytatódnak a térségben, példaként említette, hogy a 3225-ös és a 3224-es út felújítása összességében mintegy egymilliárd forintba kerül.

A Magyar falu programban Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva és Nagykörű településen eddig 680 millió forint hazai forrást használtak fel kisléptékű fejlesztésekre, amelyeket szerdán sajtóbejáráson megtekintenek mind a négy helyszínen.

Borítókép: Gaal Gergely, a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa a Magyar falu program keretében megvalósult beruházásokról tartott fórumon beszél a nagykörűi művelődési házban 2022. március 16-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában