Lyon

2022.02.18. 09:42

Mobil piszoárokkal keseríti meg a lakosság életét a zöld párti polgármester

Az akció célja az volt, hogy tisztábbá tegyék a város egyes környékeit, de rengeteg lakost felháborított a lépés. Sokat ugyanis az utca közepére helyeztek ki, sőt az is előfordult, hogy az egyik ilyen mobil illemhelyet közvetlenül az egyik bolt kirakata mellé telepítették.

Újra hallat magáról Lyon zöld párti városvezetése. Ezúttal azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy egy tucatnyi mobil piszoárt telepítettek a város no-go zónájaként elhíresült la Guillotière nevű kerületébe – írja a V4NA.

Grégory Doucet városvezető indoklása szerint az akcióval a város utcáinak tisztaságát segítik elő. Szerinte nagy szükség volt a mobil illemhelyek felszerelésére, ugyanis az emberek lépten-nyomon az utcán könnyítettek magukon. Bár a vizeldéket csak ideiglenesen telepítették ki a város legrosszabb hírében álló kerületébe, a lakosok rendkívül felháborodtak, mivel szerintük a tucatnyi piszoár közül egyik sincs megfelelő helyen.

A la Guillotière en colère (haragos la Guillotière) elnevezésű, városlakókból álló egyesület ironikus Twitter-bejegyzésében egy olyan kép látható, amelyen közvetlenül egy szupermarket elé telepített piszoár van.

A helyszínről tudósító BFMTV kérdésére több helyi lakos és kereskedő is elmondta: felháborodtak a piszoárok telepítésén.

A felvételen szereplő egyik üzlet vezetője például elárulta: egyik nap azzal szembesült, hogy közvetlenül a bolt kirakata mellé telepítettek egy mobil illemhelyet. A kávézó vezetője, Adel Maarouk elmondta a riporternek, hogy a piszoárt a megkérdezése és előzetes értesítése nélkül tették ki a kirakata mellé, ami rendkívül érzékenyen érintette, mivel oda egy asztalt és székeket szokott kitenni, ám ezt most a vizelde miatt nem teheti meg. A bolt kirakatát is kénytelen volt lefóliázni és leereszteni a redőnyt, hogy a vendégei ne láthassák az üzlet előtt vizelő személyeket.

Egy másik nyilatkozó nő azt mondta: ugyan ő nem ellenzi a mobil illemhelyek felállítását az utcán, de hiányolja, hogy nem szereltek fel köré egy plexi falat, ami eltakarná a dolgát végzőket, illetve szerinte fennáll egyeseknél a magamutogatás veszélye is.

Egy szintén megkérdezett fiatal nő azt kifogásolta, hogy a piszoárt nem egy eldugott helyen, diszkrét módon helyezték el, hanem az utca közepére tették ki, ahol szem előtt van.

A városvezetés azzal védekezik a kritikákkal szemben, hogy a piszoárokra szükség volt és általuk javul majd az utcák tisztasága. Hozzátették, a mobil illemhelyeket előzetes egyeztetés alapján helyezték ki, és azok bármikor áthelyezhetők. Mohamed Chihi alpolgármester úgy nyilatkozott a riporternek, hogy azonnal reagáltak abban az esetben, ha valaki jelezte feléjük, hogy nem tartja megfelelőnek a piszoár elhelyezését és ez a továbbiakban is így lesz.

A BFMTV értesülései szerint az ideiglenesen felszerelt piszoárok eltávolítását követően a helyükön a tervek szerint zárt nyilvános toaletteket létesítenek majd, írja a Lyon Capitale nevű helyi lap. Mohamed Chihi kiemelte: a városvezetésnek az a célja, hogy környezetbarát nyilvános illemhelyeket létesítsenek, melyeket mindenki használhat majd, a hölgyek is.

Borítóképünkön egy mobil piszoár Lyonban. Forrás: V4NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában