Elfogadhatatlan érvelés

2022.02.25. 23:32

Áder János: Magyarország határozottan elítéli a támadást

Az Ukrajna elleni orosz támadás egyike a második világháború óta Európában látott legnagyobb katonai fellépéseknek, de 1956-ban Magyarország is kénytelen volt hasonlót elszenvedni - mondta Áder János köztársasági elnök a bukaresti kilencek államfői megbeszélésén pénteken Varsóban.

Magyarország határozottan elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a bukaresti kilencek államfői megbeszélésén pénteken Varsóban.

 

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Áder János azt mondta: az Ukrajna elleni orosz támadás egyike a második világháború óta Európában látott legnagyobb katonai fellépéseknek, de 1956-ban Magyarország is kénytelen volt hasonlót elszenvedni.

 

Egy különleges napon beszélünk, a kommunizmus áldozatainak magyarországi emléknapján, amely felidézi bennünk az akkori érzéseket és emlékeket. Ebben a kontextusban is átéljük mindazt, ami most Ukrajnát érte - emelte ki.

 

"Magyar részről - hagyományos kapcsolataink révén - minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy józanságra és önmérsékletre sarkalljuk a moszkvai vezetést. Sajnos, nem járhattunk sikerrel, hiszen, mint az mostanra világossá vált, orosz részről egy előre eltervezett program végrehajtása zajlott, melyet a nemzetközi partnerek tudatos félrevezetése kísért" - jelentette ki a köztársasági elnök.

 

Ami pozíciónkat illeti, megerősítem, hogy Magyarország részese az EU és a NATO közös álláspontjának, és a maga számára a továbbiakban is ahhoz tartja magát. Határozottan elítéljük az orosz támadást, mely (...) több mint rossz: tragikus - fogalmazott.

 

Áder János közölte, egyetértenek azzal, hogy közösen egyértelmű jelzést kell küldeniük: elítélik a putyini rendszer által eldöntött, majd végrehajtott, tehát nem a kijevi kormány által kiprovokált agressziót, és a vérontásért az Oroszországi Föderáció irányítóit tartják felelőseknek.

 

"Az orosz támadást mi is a nemzetközi jog súlyos megsértésének és a Moszkva által eddig vállalt nemzetközi kötelezettségek megcsúfolásának tekintjük" - mondta.

 

Hozzátette, abszurdnak és elfogadhatatlannak tartják azt a moszkvai érvelést, amely nem csupán Ukrajna határait, hanem annak állami létjogosultságát is megkérdőjelezi. Egy olyan országét, amely az ENSZ alapító tagja, s amellyel az orosz fél maga is egész sor kétoldalú szerződést kötött.

 

 "Amint azt eddig is tettük, csatlakozunk az EU-ban és a NATO-ban kialakuló konszenzushoz. Ez alkalommal is hozzájárulunk az Oroszország elleni szankciók meghozatalához, és azokat szigorúan érvényesíteni fogjuk" - szögezte le a köztársasági elnök.

   Ukrajna most azonnali és komoly politikai és humanitárius támogatásra szorul, és - mint ahogy eddig - ebből Magyarország is kiveszi majd a részét - mondta.

 

Áder János kiemelte, hogy mélyen együttéreznek Ukrajna polgári lakosságával, amelynek most a háborúval járó összes szenvedést el kell viselnie.

 

Határainkat megnyitottuk az Ukrajnából távozni kényszerült békés polgárok előtt, őket könnyített és gyors eljárással befogadjuk, és igyekezünk gondoskodni róluk - közölte az államfő.

 

"Arra szólítjuk fel Oroszországot, hogy haladéktalanul vessen véget az Ukrajna ellen indított agressziónak" - mondta a köztársasági elnök.

 

Közölte: fontosnak tartják, hogy a NATO megtegye mindazokat az intézkedéseket, amelyek a szövetség valamennyi tagjának szavatolják a békét, a biztonságot és a katonai védelmet.

 

"Szükségesnek látjuk, hogy az Atlanti Szövetség tagállamai ez alkalommal is megerősítsék elkötelezettségüket a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyében foglaltak iránt" - hangsúlyozta Áder János.

 

Borítókép: Zuzana Chaputova szlovák (b1), Gitanas Nauseda litván (b2), Áder János magyar (b3), Andrej Duda lengyel (b4), Rumen Radev bolgár (b5), Egils Levits lett (b6) és Alar Karis észt (b7) elnök a négy visegrádi államot, a három balti államot, valamint Romániát és Bulgáriát tömörítő formáció, a Bukaresti Kilencek találkozója után tartott sajtótájékoztatón az elnöki palotában Varsóban 2022. február 25-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában