Elfogadhatatlan javaslat

2022.02.17. 13:55

A törvények fölé helyeznék a Soros-szervezeteket

Az Európai Parlament megszavazta a jelentést, amely uniós szintű státuszt juttatna az NGO-k számára.

– Elfogadhatatlan az Európai Parlament (EP) által tegnap megszavazott javaslat egy új “uniós civiltörvény” megalkotására, ezzel ugyanis az EP a jog fölé emelné a magukat civil szervezeteknek nevező NGO-kat is, melyek a nyílt társadalom megvalósításáért dolgoznak – közölte közös sajtóközleményében Schaller-Baross Ernő és Hidvéghi Balázs csütörtökön. A Fidesz európai parlamenti képviselői rámutattak:  az EP frissen elfogadott javaslatának lényege, hogy kötelező uniós szabályokat kezdeményez és egységesítené a tagállami szabályokat a civil szervezetekre nézve.

 „Az EP baloldali többsége példátlan kiváltságokat adna a Soros-szervezeteknek. Elvonná a tagállamok jogkörét, hogy ezek a szervezetek mostantól Brüsszel érdekeit szolgálhassák, és brüsszeli irányítás alatt álljanak. Az EP ismét egy szokásos baloldali manipulációt támogat”

– fogalmazott Schaller-Baross Ernő. Hidvéghi Balázs a szavazás kapcsán kiemelte: semmi sem indokolja, hogy a civil szervezetek bármilyen előjogban vagy kiváltságban részesüljenek. „Rájuk is ugyan azoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk, mint másokra. A civil szervezeteket sem lehet a jog fölé helyezni” – mondta el Hidvéghi. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy az EP a Soros-hálózathoz tartozó szereplőket vonná ki a törvények hatálya alól.

Ne legyen akadály a civilek előtt

Az uniós parlament a Zöldpárti Szergej Lagodinszki nevével fémjelzett jelentést 530 szavazattal, 146 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett hagyta jóvá. Mint azt a voks eredményeinek ismertetése után a balliberális többségű testület közölte, 

a képviselők többsége szerint a nonprofit szervezetek fontos szerepet játszanak az európai demokrácia egészségének fenntartásában, a hatékony szakpolitikák működésében és a jogállamiság megőrzésében, ezért a jelentés elítél minden olyan kísérletet, amely a szervezet céljának, tevékenységi körének vagy finanszírozási forrásának politikai kívánatossága alapján próbálja korlátozni az európai civil szférát

A Magyar Nemzet Schaller-Baross Ernővel nemrég interjút is készített az uniós civiltörvény tervéről. Ebben az EP-képviselő rámutatott: a jelentés szövegében szó szerint szerepel, hogy azt a „nyílt társadalmak előmozdítása érdekében” fogalmazták meg. A Fidesz politikusa ugyanakkor azt is jelezte, hogy az EP-nek valójában nincs jogszabály-kezdeményező szerepe, – mint az jelen esetben történt –  elfogadhat saját kezdeményezésű jelentéseket, ám ezek sorsáról lényegében az Európai Bizottság dönt. 

A Fidesz vitát sürget. Azt követően, hogy a Magyar Nemzet cikksorozatot készített abból a terjedelmes, zömében Skype-interjúkból álló dokumentumhalmazból, amelyet e-mailben juttattak el a szerkesztőséghez, Deutsch Tamás levélben fordult az európai parlamenti képviselőkhöz. A fideszes politikus szerint ugyanis végérvényesen lelepleződött a Soros György amerikai pénzügyi spekuláns által finanszírozott hálózat működési mechanizmusa. Deutsch arra szólította fel kollégáit, hogy végre érdemben foglalkozzanak a Soros-hálózat uniós intézményekre gyakorolt külső befolyásának ügyével.

Borítókép: A német Szergej Lagodinszki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában