Nem kér bocsánatot

2022.01.26. 06:31

Márki-Zay évek óta szitokszóként használja a „fogyatékos” kifejezést

Márki-Zay Péter már 2018-ban szitokszóként használta a „fogyatékos” kifejezést. Amikor szembesítették otrombaságával, elnézést kért és megígérte, hogy többször nem követ el ilyen hibát. Néhány évvel később azonban úgy folytatta, mintha mi sem történt volna: „erkölcsi fogyatékosoknak” nevezte kritikusait.

Márki-Zay Péter bizonyíthatóan 2018 óta negatív, becsmérlő értelemben használja a „fogyatékos” kifejezést – derül ki a jelölt élő videóiból és az azokra adott reakciókból. Mint ismert, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a vasárnapi élő bejelentkezésében „fogyatékos propagandistákról” értekezett a Facebookon, a jelzőt pedig egyértelműen pejoratív értelemben használta. A fogyatékkal élők érdekképviseleti szervezetei, így többek között az Autisták Országos Szövetsége és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tiltakoztak Márki-Zay Péter szóhasználata ellen.

 A baloldal miniszterelnök-jelöltje egyébként lassan vérig sért minden társadalmi csoportot: emlékezetes, hogy becsmérelte a nyugdíjasokat; azon lamentált, hogy hány zsidó van a Fideszben; és homoszexuálisnak nevezett olyanokat, akik nem beszéltek a magánéletükről a nyilvánosság előtt. Mindezt úgy, hogy közben arról beszél, ő épp „szeretemországot” épít.

Márki-Zay Péter nagyobb nyilvánosság előtt először 2018 augusztusában használta a „fogyatékos” kifejezést a joggal kifogásolt értelemben. A Mediaworks Hírcentruma 2018. augusztus 18-áról talált egy olyan Facebook-bejegyzést Sz.-né Aranka oldalán, amelyben a hölgy felidézte Márki-Zay Péter 2018. augusztus 4-i videós bejelentkezését, ahol a baloldal jelöltje azt mondta:

„Az irány és a program az, ami miatt tanulnivalónk van, nem a bűnöző múlt. Ez teljesen egyértelmű, gondolom, hogy csak a fogyatékosoknak nem.”

Sz.-né ezt fel is rótta Márki-Zay Péternek egy levélben, amelyet a polgármester a következő bejelentkezésében, 2018. augusztus 20-án fel is olvasott, majd elnézést kért rosszul megválasztott szavaiért. „Aranka, elnézést kérek érte, és ezúton igyekszem figyelni, hogy még véletlenül se csússzon ki ilyen szerencsétlen dolog a jövőben a számon” – mondta Márki-Zay, akinek a már idézett Facebook-bejegyzést író hölgy hívta fel a figyelmét otrombaságára.

A hölgy 2021. március 17-én ismét közzétette posztját, amelyben elítélte Márki-Zay Pétert a „fogyatékos” kifejezés pejoratív használatáért. A bejegyzés nem véletlenül született, a polgármester ugyanis ismét használta a szót a kifogásolt értelemben. Erről már a hódmezővásárhelyi Promenád24 című lap is beszámolt. Mint írták,

a polgármester „erkölcsi fogyatékosoknak” nevezte bírálóit, kritikusait. 

Amikor a helyi képviselő-testület ülésén Horváth Zoltán fideszes önkormányzati képviselő ezt kifogásolta, Márki-Zay Péter csak azt közölte: az „erkölcsi fogyatékosság” kifejezés egyáltalán nem sértő, ő élt más országban is, ahol szólásszabadság van, itt is ez érvényesül.

Márki-Zay Péter tehát a nyilvánosan elérhető információk alapján már legalább három éve használja negatív értelemben a „fogyatékos” kifejezést, és korábban ő maga is elismerte, hogy nem helyes ennek a szónak az ilyetén használata, ám ennek ellenére látszólag képtelen uralkodni magán – írja a Magyar Nemzet.

A baloldal jelöltje a legutóbbi botránya kapcsán a Telexnek reagált, azt írta, hogy a kormánypárti miniferis plakátkampány sértő a kis növésűekre nézve, és ismételten úgy magyarázkodott, hogy ő a propagandistákra használta a fogyatékos kifejezést, akik szerinte hülyének tettetik magukat, de valójában gonoszak. Márki-Zay arra a kérdésre, hogy tervez-e bocsánatot kérni, nem válaszolt a portálnak.

„Ez nem kimagyarázható, ezt nem lehet következmény nélkül hagyni”

– jelentette ki tegnapi videójában Kósa Ádám a baloldal jelöltjének botrányos kijelentéséről. A témában a Magyar Nemzetnek is nyilatkozó fideszes EP-képviselő a közösségi oldalán közzétett felvételen jelnyelvet használva kiemelte: Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna azóta bocsánatot kérni, de nem tette meg.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában