Mérföldkő

2022.01.24. 18:37

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot – mondta el az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós fordulópontnak nevezve a sebészetben a robot használatát, mint mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

A miniszter kitért arra, hogy az OOI-ben meglévő feltételek lehetővé teszik, hogy ne csak urológiai beavatkozásokat végezhessenek a robottal, hanem nőgyógyászati, mellkasi, hasüregi és fej-nyaki sebészeti műtéteket is.

Az intézetben ezen a héten még négy műtétet végeznek el a robottal, majd jövő héten újabb hat beavatkozásnál fogják használni a Da Vincit – ismertette.

A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé – közölte Kásler Miklós –, de cél egy olyan továbbképző hely kialakítása is az OOI-ban, ahol a különböző sebészeti szakmák képviselőit készíthetik fel a robotsebészet alkalmazására. Ehhez a kormány 50 millió forint támogatást ad – emelte ki.

Az első „robotasszisztált” műtétet Szabó János Ferenc, az onkológiai intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa és Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa végezte el.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a Robotsebészet bevezetése Magyarországon című projekt kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Tükörtermében 2022. január 24-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában