Ellenőrzött adatok

2021.12.22. 13:47

A Székely Nemzeti Tanács ismertette a nemzeti régiók aláírásgyűjtés végeredményét

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) keddi közlése szerint 1 266 682 érvényes aláírás gyűlt össze a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezés mellett, amely arra irányul, hogy az EU tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is.

Az SZNT közleménye emlékeztetett arra, hogy december 20-án lezárult a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzése.

A szervezőkhöz megérkezett a Magyar Választási Bizottság tájékoztatása, miszerint jogerőre emelkedett a tanúsítványt is magában foglaló határozat. Eszerint 901 758, Magyarországon gyűjtött aláírásból 826 826 érvényes. Két nappal korábban Portugáliából és Ciprusról is tájékoztatták a kezdeményezőket az érvényes aláírások számáról, így végleges lett az érvényesített aláírások száma.

Azt írták, hogy uniós szinten az érvényes aláírások száma 1 266 682, viszont az SZNT számára az sem elhanyagolható, hogy összesen 1 418 659 aláírás gyűlt össze. Az érvénytelen aláírások aránya az összegyűjtött szignók számához viszonyítva átlagosan 10,73 százalék.

A polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételekor arról beszéltünk, hogy amennyiben sikeres lesz, új küzdőtér nyílik meg előttünk. Ez megtörtént. A nemzeti régiók népessége új eszközt kapott, hogy szülőföldjének gazdaságát fellendítse, megőrizve annak regionális identitását – olvasható a közleményben.

A május hetedikén zárult aláírásgyűjtés során a kezdeményezőknek sikerült teljesíteniük az Európai Unió támasztotta feltételeket.

Több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a megkövetelt egymillió helyett, és az előírt hét ország helyett tizenegy országban sikerült átlépni az aláírások számával a megszabott küszöböt. A küszöb átlépését nyolc országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Belgiumban és Litvániában) igazolta az illetékes hatóság.

Borítókép: Őrtűzgyújtás, a Székelyföld autonómiájának napján a Perkő-hegyen, Kézdiszentlélek mellett 2021. október 31-én / MTI / Kátai Edit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában