Városháza-gate

2021.11.15. 20:15

Karácsonyék nem hívják össze a közgyűlést

A főpolgármester és stábja az időhúzás taktikáját választotta, lesöpörték a Fidesz–KDNP-frakció kezdeményezését.

Elutasította a Főpolgármesteri Hivatal a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának kezdeményezését a rendkívüli közgyűlés szerdai összehívására. Karácsony Gergelyék arra hivatkoznak, hogy a Fidesz-frakció túl későn nyújtotta be a kezdeményezését, így erre a napra már szabályszerűen össze sem hívható az ülés – írja a Magyar Nemzet.

Mint azt már korábban megírtuk, Láng Zsolt frakcióvezető azzal indokolta a rendkívüli közgyűlés szükségességét, hogy a főpolgármester egyre mélyebbre süllyed a Városháza tervezett eladásának ügyében, nem a kérdésekre keresi a választ, hanem folyamatosan mellébeszél és terel. A Fidesz Budapest Facebook-oldalon közzétett videóban úgy fogalmazott:

A budapestieknek joguk van tudni az elmúlt hetekben felmerült kérdésekre a választ, emelte ki a frakcióvezető, aki arra kérte a főpolgármestert, hogy bár a jogszabályok szerint 15 napja van összehívni a rendkívüli közgyűlést, haladéktalanul, szerda reggel 9 órára hívja össze azt, hogy „végre elindulhasson az érdemi tényfeltárás”.

A bejegyzés szerint a frakció a rendkívüli közgyűlésre egyetlen napirendi pontot javasol: vizsgálóbizottság felállítását az ügyben.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint erre az időpontra már nincs jogi lehetőség összehívni a közgyűlést. A következő ülését november 24-re hívja össze a főpolgármester. Ez a hónap utolsó szerdája, eddig is ekkor volt a közgyűlés rendes ülése. A közleményben azt is írták, hogy „Fővárosi Közgyűlés soron következő ülésén a főpolgármester ismét és újra elmondja majd, hogy a Városháza épülete nem eladó”.

Az eddig nyilvánosságra került hangfelvételek és dokumentumok azonban azt bizonyítják, hogy megkezdődtek a tárgyalások befektetői körökkel a lehetséges értékesítés előkészítéséről. Emlékezetes, hogy az álarcos Anonymus által múlt pénteken közzétett videóban szereplő hanganyagban a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója idén májusban is arról tárgyalt a baloldalhoz közeli üzletemberekkel, hogy a politikai döntéshozók rábólintottak arra a konstrukcióra, amely szerint eladnák a régi Városháza épületét és egy újat hoznának létre mellette.

Karácsony Gergely napokig mindent tagadott, majd az újabb bizonyítékok előkerülése nyomán kénytelen volt részlegesen beismerni, hogy készültek ilyen tervek, de döntés nem született az eladásról.

Barts J. Balázst csupán írásbeli fegyelmiben részesítette, amiért a főpolgármester szavai szerint „hülyeségeket beszélt” a tárgyalásokon és „szembement a kabinet döntésével”. Egy péntek esti televíziós interjúban Karácsony tovább folytatva a zavaros magyarázkodást már azt mondta, hogy a Városháza bérbe adása is szóba jöhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!