Iszlamista lázadók

2021.11.30. 17:59

Az ugandai és a kongói haderő támadást indított szélsőségesek ellen

Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege közös tüzérségi és légitámadást indított kedden a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű iszlamista milícia ellen – közölték mindkét ország tisztségviselői.

A nemzeti hadseregek az ADF kongói területen található táborait támadták.

„Ma reggel közös légi- és tüzérségi csapásokat hajtottunk végre az ADF táborai ellen kongói szövetségeseinkkel” – írta az ugandai hadsereg egyik szóvivője a Twitteren. Hozzátette, hogy nem ez lesz az utolsó átfogó támadás a szervezet ellen.

„Ahogyan előre bejelentettük, az ugandai hadsereggel karöltve célzott és összehangolt támadásokat indítottunk az ADF terroristáinak kongói hadállásai ellen, Ugandából kiindulva” – jelezte szintén a Twitteren Patrick Muyaya kongói kommunikációs miniszter.

A Kongói Demokratikus Köztársaság elnökének, Félix Tshisekedinek egyik tanácsadója vasárnap azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy az ugandai hadsereg engedélyt kapott a határátlépésre az ADF szélsőségesei elleni közös harc érdekében.

Ezt nem nézik jó szemmel azok, akik szerint Uganda és Ruanda évtizedek óta szerepet játszik a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részének destabilizálásában – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Muyaya ennek ellenére hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nincsenek ugandai csapatok kongói területen, viszont a két ország együtt fog harcolni a közös ellenség ellen célzott és összehangolt támadásokkal.

Az ADF több véres merényletért felelős Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban – emlékeztettek a hírügynökségek. A szervezet eredetileg ugandai muszlim lázadókból jött létre, és a kampalai kormány ellen harcolt. Bázisai az ország nyugati részén voltak. Azonban később kiszorították őket a térségből, így a felkelők a Kongó keleti peremén található esőerdőkben kerestek menedéket. Az ADF-re az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közép-afrikai szárnyaként is hivatkoznak – írták.

A kongói katolikus egyház összesítése szerint az ADF 2013 óta legalább hatezer civil halálát okozta, és ezzel a legvéreskezűbb fegyveres szervezetté vált Kongó keleti részén. Az állami hatóságok május elején rendkívüli állapotot hirdettek ki Ituri és a szomszédos Észak-Kivu tartományokban, hogy véget vessenek az ADF és a lakosságot terrorizáló más fegyveres csoportok tevékenységének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában