Ország-világ

2021.11.08. 11:52

A próféta nevében támadt rendőrökre egy férfi Cannes-ban

A rendőrség nem zárta ki, hogy terrortámadás történt.

Cannes, 2021. november 8. Rendőrök egy késes támadás helyszínén Cannes-ban 2021. november 8-án. Gérald Darmanin francia belügyminiszter közlése szerint egy férfi késsel támadott meg egy rendőrt, aki golyóálló mellényének köszönhetően nem sérült meg.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sebastien Nogier

Késsel támadt rendőrökre egy férfi hétfőn a dél-franciaországi Cannes egyik rendőrőrse előtt, azt állítva, hogy a „próféta nevében” cselekszik. A támadóra a rendőrök rálőttek, életveszélyes állapotban kórházba szállították – közölte a rendőrség, amely nem zárta ki, hogy terrortámadás történt, de egyelőre nem erősítette meg.

„Szerencsére nem sérült meg a késes támadás áldozatául esett rendőr, mert golyóálló mellényt viselt” – írta a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter.

A támadó reggel fél 7-kor jelent meg az egyik cannes-i rendőrőrs előtt, kinyitotta az egyik ott parkoló rendőrautó ajtaját, amelyben négy járőrözésre induló rendőr ült. Az elkövető úgy tett, mint aki információt akar kérni a rendőröktől, majd a vezető ülésen ülő rendőrnőt a mellkasán megpróbálta megszúrni, de a golyóálló mellénynek köszönhetően a nő nem sérült meg. A támadó ekkor átsietett a gépkocsi másik oldalára, hogy az anyóülésen ülő másik rendőrnőt próbálja megtámadni. Addigra a hátsó ülésen ülő egyik rendőr elővette a szolgálati fegyverét, és három lövéssel ártalmatlanította a támadót, akit életveszélyes állapotban kórházba szállítottak.

Az ügyben egyelőre a nizzai bűnügyi rendőrség végzi a vizsgálatot, a terrorelhárítási ügyészség pedig közelről figyeli a nyomozást, de még nem vette át az ügyet. A támadás módja, célpontja és a támadó által mondottak miatt a rendőrség valószínűsíti a terrortámadást, de a hatóságok ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

A rendőrég tájékoztatása szerint az elkövető egy 37 éves algériai állampolgár. Legálisan tartózkodott Franciaországban. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy olaszországi tartózkodási engedélye van, 2020. februárban a nizzai repülőtéren lépett be Franciaországba. Nem volt dolga még a rendőrséggel, iszlamistaként nem ismert, a titkosszolgálatok nem vették nyilvántartásba.

A belügyminiszter jelezte, hogy még ma a helyszínre utazik, hogy kifejezze támogatását a rendőrök és Cannes városa iránt.

Emmanuel Macron 2017-es megválasztása óta 17 iszlamista merénylet történt Franciaországban. A legutóbbi 2021. április 23-án, amikor a Párizshoz közeli Rambouillet rendőrőrsén egy 36 éves tunéziai állampolgár halálosan megsebesített egy rendőrségi alkalmazottat. A hatóságok adatai szerint az elmúlt négy évben 36 támadást hiúsítottak meg, ebből idén hármat.

Borítókép: Rendőrök egy késes támadás helyszínén Cannes-ban 2021. november 8-án. Gérald Darmanin francia belügyminiszter közlése szerint egy férfi késsel támadott meg egy rendőrt, aki golyóálló mellényének köszönhetően nem sérült meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!