Jemeni polgárháború

2021.10.30. 21:09

Robbanás történt az ádeni repülőtér közelében, többen meghaltak

A halálos áldozatok mellett további legalább 11 ember sebesült meg az illetékesek szerint.

Legalább nyolc ember meghalt szombaton Jemenben, egy az ádeni repülőtérnél történt robbanásban – közölték a helyi hatóságok.

A robbanás délután történt a nemzetközi repülőtér épületén kívül, egy biztonsági ellenőrző pontnál – tették hozzá. A halálos áldozatok mellett további legalább 11 ember sebesült meg az illetékesek szerint, akik nevük elhallgatását kérték, mivel nem voltak felhatalmazva arra, hogy a sajtót tájékoztassák.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanást, amely megrongált épületeket és egy internetkávézót is a közelben. A világhálóra felkerült videofelvételeken a helyszínre érkező mentőautókat lehetett látni.

A dél-jemeni, tengerparti várost az elmúlt években több robbanás is megrázta, amelyekért a hatóságok az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezeteket tették felelőssé. Ezenkívül az Irán támogatását élvező húszi lázadók szintén nem egyszer támadták a várost ballisztikus rakétákkal és robbanóanyaggal megrakott drónokkal.

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháború dúl az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat. Azóta Áden a székhelye Hádi nemzetközileg elismert kormányának.

Rijád és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni polgárháborúba, hogy visszahelyezzék a hatalomba a kormányt. Azonban a szakadatlan légitámadások és szárazföldi harcok ellenére patthelyzet alakult ki a háborúban. A konfliktus miatt több tízezren haltak már meg, többségükben civilek, és az ország lakosságának jelentős részét éhínség sújtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!