félelem nélkül

2021.10.07. 13:00

Orbán Balázs: lehetővé kell tenni, hogy a fiatalok becsatlakozhassanak a közigazgatásba

A magyar államnak meg kell teremtenie a lehetőségét, hogy a fiatalok megélhessék szabadságukat és ha akarnak, be tudjanak csatlakozni a közigazgatásba – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar közigazgatási ösztöndíjprogramról rendezett konferencián.

Budapest, 2021. október 7. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelõs államtitkára beszédet mond a magyar közigazgatási ösztöndíjprogramról tartott konferencián a Lónyay–Hatvany-villában 2021. október 7-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Orbán Balázs arról beszélt, szabad ország nem létezhet anélkül, hogy a fiatalok ne tudják szabadon eldönteni, hogyan akarják egyéni karrierlehetőségeiket kiteljesíteni, ne tudják a sors által nekik rendelt karrierutat bejárni.

Felidézte: amikor ő 2009-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán, az évfolyam egyik legjobbjaként, sok évfolyamtársához hasonlóan alig talált munkát. A fiatalok akkor az ingyen dolgozás, a fénymásolás és a munkanélküliség közül választhattak – jegyezte meg.

Hozzátette:

érdemes büszkének lenni arra, hogy 2021-re ez végérvényesen megváltozott, a 25 éven aluliaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, és az állam számos támogatást biztosít a fiataloknak a családalapításhoz, lakáshoz jutáshoz.

Magyarországon olyan intézményrendszert működtetünk, ami segíti a fiatalok életét, szabadságuk megélését, és ami megteremti a lehetőségét, hogy az legyen belőlük, amit szeretnének – tette hozzá.

Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra, vannak fiatalok, akik nem csak munkát, megélhetést keresnek, hanem hivatást szeretnének maguknak, egy magasabb rendű célt szeretnének kitűzni maguk elé, a haza szolgálatát. Az államnak pedig olyan intézményrendszert kell működtetnie, amely megteremti a lehetőségét, hogy ezek a fiatalok becsatlakozhassanak a közigazgatásba, úgy, hogy

ne kelljen félniük az anyagi ellehetetlenüléstől és biztosított legyen szakmai fejlődésük is

- magyarázta. Kiemelte: ezt a célt szolgálja a Magyar közigazgatási ösztöndíjprogram és a hasonló kezdeményezések.

A konferencia nyitópaneljében Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos, korábbi kancelláriaminiszter és alkotmánybíró és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos, korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter tekintette át a fiatalok szerepét és lehetőségét a közigazgatásban a rendszerváltástól napjainkig.

Stumpf István arról beszélt, hogy a közigazgatás erőforrás, amely nélkülözhetetlen a nemzet felemelkedésében. Ha az állam rosszul működik, abból nehezen leküzdhető versenyhátrány származik – mondta.

Beszélt arról, hogy kancelláriaminiszterként próbálta megteremteni az egyensúlyt a közigazgatás kollektív memóriájából fakadó bölcsességének megőrzése és az innováció között. A magyar közigazgatás színvonala 2002-ig az európai átlag fölött volt, utána azonban megkezdődött a pozíciók átpolitizálása, ami a színvonal romlását hozta maga után – mondta.

Megjegyezte: „hihetetlen feladat vár” a konferencia résztvevőire „az ország szabadságharcának végigküzdésében”, ez részben szuverenitási, részben identitásküzdelem, valamint a magyar állam újraformálása.

Navracsics Tibor arról beszélt, minisztersége idejére, 2010-re a magyar közigazgatás „súlyosan diszfunkcionális” lett, a munkatársak átlagéletkora közelített a 60 évhez, nagyon kevesen beszéltek idegen nyelveket és a pozíciókat „pártkinevezettek és rokonok” töltötték be. Ezért „kisöpörték” a minisztériumokat az indoklás nélküli felmentésekkel és fiatal, idegen nyelvet beszélő fiatalokkal töltötték be a pozíciókat.

Akkor indult a folyamat, amely divatossá teszi a közigazgatási szakmát és lehetőséget ad a legérdeklődőbbeknek, hogy ne a piacra kényszerüljenek – tette hozzá, példaként említve a közigazgatási állásbörzét, majd a Magyar közigazgatási ösztöndíjprogram elindítását, kiemelve, hogy ezzel 2014-re megfiatalították a közigazgatási állományt.

Úgy vélte, szükség lenne arra, hogy 2022 után ismét tudatos államépítési, államigazgatási reform induljon meg.

A közigazgatási ösztöndíjprogramról azt is mondta, hogy lehetővé teszi a társadalmi mobilitást. Megjegyezte, fontosnak tartaná a Stumpf István által kialakított, majd a kormányváltás után megszüntetett főtisztviselői kar visszahozását, mert a főtisztviselők párthovatartozás nélkül egyfajta kontinuitást jelentenének, olyan intézményi tapasztalatot, amely ma is sok szempontból hiányzik a magyar közigazgatásból.

A Miniszterelnökség tíz hónapos karrierindító programja a diplomás, 30 év alatti, idegen nyelvet beszélő pályakezdő magyar fiataloknak szól. Az MKÖ ösztöndíjasai hét hónapot egy általuk választott minisztérium munkájába bekapcsolódva tölthetnek el, amelyet három hónapos külföldi programszakasz követ Magyarország külképviseleteinél vagy nemzetközi szervezeteknél. Az ösztöndíjasok havi 250 000 forintos ösztöndíjban részesülnek. A programra október 15-éig lehet jelentkezni az MKÖ oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!