illegális bevándorlás

2021.10.29. 19:16

Lengyelország falat épít a fehérorosz határra

A határon már eddig emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik.

Véglegesen megszavazta pénteken a lengyel szejm a lengyel-fehérorosz határon a keletről érkező migrációs nyomás miatt létesített akadály megerősítéséről szóló különleges törvényt.

A kormány által előterjesztett, a szejmben október közepén gyorsított eljárásban megszavazott tervezetet szerdán a szenátus több ellenzéki módosítással visszaküldte az alsóháznak.

A fő szenátusi módosításokat viszont pénteken a kormánypárti többségű szejm szavazta le, így most a törvény az eredetitől alig eltérő változatban az államfő elé kerül.

A törvény értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanak a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére.

A határon már eddig emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik. A projekt technikai részleteit – a pénteki bejelentés szerint – rövid időn belül ismertetik.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) a szerdai szenátusi vitában a kormány tervezetében foglalt egyes megoldások ellen érvelt, többek között humanitárius okokra hivatkozva. A KO képviselői egyúttal aláhúzták, hogy a fehérorosz határszakasz védelme szerintük is szükséges.

A KO múlt szombaton megválasztott elnöke, Donald Tusk pénteki sajtóértekezletén javasolta, hogy Lengyelország fogadja be azokat a migránsokat, akiknek sikerült átjutniuk a határvonalon, majd gyorsan vizsgálja meg a menedékjogi kérelmeket, és deportálja azokat, „akik a menedéket nem érdemlik meg”.

A lengyel-fehérorosz szakaszon mintegy 27 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az év eleje óta, ezek többségét a határőrség meghiúsította. Az őrizetbe vett, majd őrzött lengyelországi központokban elhelyezett külföldiek száma körülbelül 1,7 ezer.

A Fehéroroszországgal határos térségben szeptembertől érvényben van a szejm által megszavazott rendkívüli állapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!