illegális migráció

2021.09.11. 16:40

Százhuszonhat embert fogtak el a La Manche csatornán, csónakkal akartak Nagy-Britanniába jutni

Százhuszonhat, Nagy-Britannia felé tartó illegális bevándorlót, köztük számos nőt és gyereket vettek fedélzetre a francia tengeri hatóságok Pas-de-Calais megye partjainál a La Manche csatorna vizéből – jelentették be szombaton.

A kiemelt migránsok több lélekvesztőn igyekeztek elérni a brit partokat pénteken. Az egyik csónak negyvenhárom emberrel a fedélzetén Dunkerque mellett adott le vészjelzést. A bevándorlókat a haditengerészet egyik járőrhajója vette fedélzetre. Negyven másik embert egy vontatóhajó emelt ki, amely aztán később még további 43 embert vett fel Dunkerque közelében, akiknek a csónakja szintén bajba került.

A migránsokat Dunkerque kikötőjében átadták a francia határrendészetnek.

A La Manche csatornán 2018 vége óta emelkedik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az útvonalon próbálják meg elérni a brit partokat.

A francia hatóságok adatai szerint idén január 1. és augusztus 31. között mintegy 15 400 ember kísérelte meg az átkelést. Közülük 3500 bajba jutott migránst vettek fedélzetre a csatornából és szállítottak vissza a francia partokra. Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an.

Augusztus közepén egy hajótörés során egy eritreai bevándorló meghalt a csatornán. Tavaly pedig egy iráni kurd család négy tagja vesztette életét. Abban a balesetben egy egyéves gyermek is eltűnt, holttestét hónapokkal később találták meg a norvég partoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!